BJELOVAR – Nakon filmske projekcije u Maglenči pod zvijezdama te genijalne i uspješno provedene ideje gledanja filma u Gradskom bazenu na red dolazi i ‘veliko finale’, 13. DOKUart. Ovogodišnja manifestacija održat će se od 6. do 12. listopada, a prikazat će se 13 filmova iz sedam zemalja od čega će čak 6 biti hrvatske premijere. Već je sada predviđeno da će biti velika navala na ulaznice stoga osigurajte si na vrijeme ulaznicu za film koji želite pogledati. Cijena ulaznice za jedan film je 20 kuna. (vec)

 

PROGRAM 13. DOKUARTA

Subota, 6. listopada
LA CHANA – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Lucija Stojević
Dokumentarac je to o Antoniji Santiago Amador – La Chani, kraljici flamenca koja se vraća na scenu nakon desetljeća pauze kako bi posljednji put nastupila pred publikom. Impresivan je to portret umjetnice, sniman čak pet godina.

Nedjelja, 7. listopada
TUNGURUS – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelj: Rishi Chadna
Kratki dokumentarac o neobičnom životu obitelji srednje klase u Mumbaiju koji naglavačke okreće ekscentrični patrijarh donoseći kući malenog pijetla za igru svojim mačkama.

KADA DOĐU SVINJE
Redateljica: Biljana Tuturov
Dokumentarac je to o Dragoslavi koji ima četiri televizora, troje unučadi, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se otima za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja, a da se nije pomaknula iz svog stana u pograničnom mjestu. Umjesto bajki, za djecu izmišlja priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava.

Ponedjeljak, 8. listopada
90 SEKUNDI U SJEVERNOJ KOREJU – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelj: Ranko Pauković
Vrijeme se usporava dok prolazimo pokraj ljudi koji se opuštaju u Sjevernoj Koreji. Neobična zvučna kulisa u ovom opservacijskom portretu upotpunjuje prikaz druge strane represivnog političkog sustava. Redatelj domišljato izbjegava cenzuru koristeći fotoaparat kao bilo koji drugi turist.

SRBENKA
Redatelj: Nebojša Slijepčević
U zimi 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Utorak, 9. listopada
DJECA – HRVATSKA PREMIJERA
Redatelji: Arash i Arman T. Riahi
Dokumentarac je to o socijalno ugroženim mladim ljudima i njihovom viđenju svijeta. Film prati djecu i tinejdžere različitog podrijetla kroz njihove, ponekad teške i zbunjujuće, a ponekad smiješne i gorke živote.

Srijeda, 10. listopada
LENNO I RIBICA – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Shamira Raphaela
Desetogodišnji Lenno kući je donio novi dodatak svome akvariju – ribicu skalar/a/. Lennono se dugo bori sa sklonošću nasilnom ponašanju i mora pohađati školu za djecu s teškoćama. Skalari su poznati po agresiji prema drugim ribama u akvariju. Lenno razumije ribicu.

PREKO SVIH GRANICA
Redateljica: Marta Prus
Uzbudljiv pogled u nemilosrdan svijet ruske ritmičke gimnastike. ”Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka”. Tako se jedan od dvojice nemilosrdnih trenera obraća dvadesetogodišnjoj Riti koja se priprema da bi predstavljala Rusiju u ritmičkoj gimnastici na Olimpijadi u Brazilu.

Četvrtak, 11. listopada
SLUŠAJ – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Astrid Bussink
Život je često izazovan, pogotovo kada odrasteš. I nije uvijek lako s roditeljima razgovarati o problemima. Na sreću, ‘Dječji telefon’ u Nizozemskoj osigurava uho za slušanje. Film ‘Slušaj’ predstavlja presjek takvih dječjih telefonskih razgovora.

U SLUČAJU RATA
Redatelj: Jan Gebert
Peter živi naizgled sretan život. On vozi novi, bijeli SUV, ima lijepu djevojku i nedavno se upisao na sveučilište. Međutim, njegov je stvarni život negdje drugdje – kao čelnik paravojne skupine pod nazivom ‘Slovačke grane’, koja regrutira stotine slovačkih tinejdžera uz tiho odobrenje vlasti. Cilj grupe je jednostavan – stvaranje totalitarne zajednice.

Petak, 12. listopada
SIBIRSKA LJUBAV – HRVATSKA PREMIJERA
Redateljica: Olga Delane
Što je ženi potrebno za sreću? Nakon 20 godina života u Berlinu, redateljica Olga Delane vraća se svojim korijenima u malom sibirskom selu gdje se suočava s tradicionalnim pogledima na odnose žene i muškarca.

DOKUart na SELU, subota 13. listopada (Berek, Društveni dom)
KUPUS, KRUMPIR I DRUGI DEMONI
Redatelj: Serban Georgescu
U rumunjskom selu Lunguletu tisuću poljoprivrednika u tijeku jedne sezone proizvede oko 100 tisuća tona kupusa i krumpira. Na kraju dana oni svoje usjeve prodaju u bescjenje ili unište, dok samo 30-ak kilometara dalje, na gradskoj tržnici taj isti kupus gotovo je tisuću posto skuplji.