Svi raspoloživi prostori za izlagače na ovogodišnjem jubilarnom, 20. po redu Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu su prodani. Mobitel direktora Bjelovarskog sajma Davorina Posavca već danima ne prestaje zvoniti jer potencijalni izlagači još uvijek nazivaju i mole izložbeni prostor. No, on se više ne može dobiti i zbog činjenice da se o organizaciji i planiranju ovogodišnjeg Proljetnog sajma razgovaralo već nakon završetka prošlogodišnjeg, 19. Proljetnog sajma.

Hrvatske ljepote i vrijednosti

– Sajam se održava u periodu od 31. ožujka do 2. travnja uz suorganizaciju Bjelovarsko – bilogorske županije i Grada Bjelovara te uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Bjelovarski sajam raspolaže s 235 tisuća četvornih metara prostora, a ove godine izložbeni prostori su popunjeni i očekujemo više od 500 izlagača te 50 tisuća posjetitelja. Dolaze izlagači iz 15 stranih zemalja, a između ostalih i primjerice visoka delegacija iz Češke – ističe Posavac napominjući kako im je želja u budućnosti više se orijentirati na Hrvatsku i prezentirati hrvatske ljepote i vrijednosti. Stoga će se, recimo, ove godine nastojati bolje povezati s Istrom. Ne samo zbog turističkog značaja već i zbog poljoprivrednih iskustava koje proizvođači tamo imaju, unatoč činjenici da njihova zemljopisna konfiguracija nije kao bilogorska. Ipak, smatra Posavac, potencijala za suradnju ima, pa će se tako na ovogodišnjem sajmu na istarskom štandu predstaviti proizvođači vina, ulja, sireva, ali i tvrtka iz Labina koja se bavi proizvodnjom traktora. Istrijani su stoga najavili i dolazak nekoliko autobusa s posjetiteljima iz toga kraja.
– I ove godine imamo segment sajma koji nosi naziv “Drvni svijet”. Dakle, drvoprerađivati će predstaviti svoje novite, baš kao što će i proizvođači traktora i ostale opreme za poljoprivrednike predstaviti svoje. Bit će tu novi alati koji se upotrebljavaju u berbi maslina, berbi jabuka, ali će se moći vidjeti i prezentacije rada s alatima za male OPG-ove, za vrtlare, voćare i ostalo – ističe Posavac. Dodaje kako će se ti distributeri uistinu potruditi pokazati posjetiteljima novitete iz te domene široke primjene.

Aktivnosti koje ožive sajam

– Proljetni sajam uvijek oživi interes za investicijama. No, osim toga, na Proljetnom sajmu će se održati i interaktivno predavanje o novim tehnologijama, marketingu u poljoprivredi, važnosti osiguranja i slično. Predavanja profesora i priznatih predavača također će biti osigurana, a bit će govora o proizvodnji proteina, organizaciji poslova na farmi sa sustavom za automatsku mužnju krava i slično – prezentirao je događanja na predstojećem sajmu direktor Posavac. Naravno, kako bi Proljetni sajam imao i onaj društveni status te potvrdio činjenicu da sajmove ovakve vrste posjećuju svi članovi neke obitelji, u pripremi su i razna, nazovimo ih, zabavna događanja.
– Ovdje će se moći vidjeti kako majstori izrađuju drvene skulpture motornom pilom. Imat ćemo i svakodnevnu prezentaciju malog radnog stroja Lotus, kao i demo poligon gdje će se testirati kosilice, trimeri i slično. To nam je važno jer takve aktivnosti ožive sajam. Treba spomenuti i western jahanje subotom i nedjeljom koje uvijek okupi mnogo gledatelja i vrlo je zanimljivo – nabraja dalje direktor Posavac predstojeća zanimljiva zbivanja.
– I ovih dana radimo na kozmetičkom dotjerivanju sajma, asfaltiramo i popravljamo staze. Zapošljavamo studente, surađujemo s upravom bjelovarskog zatvora, pa ovdje rade i zatvorenici, kao i članovi Centra za inkluziju i ostali. Nastojimo biti društveno odgovorni i aktivni – zaključuje Posavac.