Sve je više poslodavaca koji nude konkretne poslove, dok su prethodnih godina većinom uzimali životopise

Jedan od pokazatelja oporavka gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije svakako je i ovogodišnji Sajam poslova, tradicionalno održan u svečanoj sali bjelovarskog hotela Central, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Iako je sala i ovog kišnog utorka bila premala za sve one koji su došli u nadi da će se spojiti s poslodavcem i doći do radnog mjesta, valja podsjetiti da su još lani tražitelji posla stajali u dugačkom redu ispred dvorane. Također, sve više je poslodavaca koji nude konkretne poslove, dok su prethodnih godina većinom uzimali životopise uz poruku u koju će povjerovati samo oni koji nemaju dugačak staž na Zavodu: “Javit ćemo vam se.” Uz tradicionalnu potrebu poslodavaca za sezoncima u turizmu, ove godine (napokon) su se počeli tražiti i radnici čija se zanimanja vežu uz takozvani realni sektor, pri čemu prednjače “metalci”.
Metalindu nedostaju inžinjeri strojarstva
– U prosincu ove godine planiramo pokrenuti probnu proizvodnju, a u siječnju iduće i punu proizvodnju, a tada će nam trebati 70-ak radnika. U Ljevaonicu planiramo uložiti oko 3,5 milijuna eura, a jednom kada počnemo raditi “punom parom”, vjerujem da ćemo udvostručiti postojeću proizvodnju – govori Karlo Deči iz RS metala, uspješne tvrtke iz Svete Nedjelje koja je nedavno kupila Ljevaonicu na javnoj dražbi. Tvrtka je to koja, za razliku od prethodnih vlasnika, ima ozbiljne ambicije.
– Trenutno godišnje proizvodimo 4,5 tisuće tona odljevaka, a uz Ljevaonicu namjeravamo proizvoditi oko devet tisuća tona – najavljuje Deči. S obzirom na velik interes koji je vladao oko štanda RS metala, ne treba sumnjati da će uspjeti pronaći dovoljan broj radnika, pogotovo s obzirom da će im se javljati i bivši radnici Ljevaonice. U potrazi za radnicima su i njihovi susjedi preko puta ulice. Riječ je, naravno, o Metalindu, jednoj od najuspješnijih bjelovarskih tvrtki koja je posljednjih godina u vlasništvu švedskog Assa Abloya.
– Mi konstantno tražimo inžinjere strojarstva, mehatronike pa i građevine za rad u Metalindu, ali i medicinske sestre, njegovateljice i sličan kadar, pogotovo ako znaju strane jezike, za rad u domu za umirovljenike Vita Nova – govori Arijan Šimek iz Metalinda, dodajući kako su zainteresirani i za kvalificirane radnike “metalske” struke. Bernard Coner, voditelj turističkog sektora tvrtke Coner, u potrazi je pak za barmenima i ostalim turističkim djelatnicima koji će raditi u restoranu Barbati na otoku Pagu, gdje tvrtka Coner ima 15-ak apartmana.
– Mi redovito zapošljavamo djelatnice s kontinenta, dakle Bjelovara, Grubišnog Polja, pa i Koprivnice, jer su nam se pokazali motiviraniji od “morskih” kolega – govori Coner mlađi, dodajući kako su prikupili stotinjak životopisa. Valja napomenuti kako je ovogodišnji Sajam poslova uz “standardne uzvanike” poput bjelovarskog gradonačelnika Antuna Korušeca i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, obišao i ministar rada Mirando Mrsić.