Za manje od godinu dana tvrtka Hittner uspjela svoj postojeći proizvodni pogon proširiti za respektabilnih 1.300 četvornih metara unutar postojeće tvornice u Pakračkoj ulici. Svečanu vrpcu jučer je (srijeda, 22. srpnja) prerezao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, na čijem je natječaju Hittner stekao pravo na bespovratnih oko 4,3 milijuna, dakle nešto manje od 50 posto ukupne investicije od 11 milijuna kuna. Direktor i vlasnik tvrtke, Stjepan Hittner, pojasnio je kako nakon građevinskih radova i uporabne dozvole ishođene 15. srpnja slijedi nabavka strojeva. Posao je to čiji se dovršetak očekuje do kraja godine, a trenutno je realizirano oko 75 posto investicije. Tvrtka Hittner iz godine u godinu povećava proizvodnju, ali i, što je još značajnije, udio izvoza u ukupnim prihodima, a upravo je to pravac u kojemu žele i dalje napredovati. Zahvaljujući novom investicijskom ciklusu, broj zaposlenih “skočio je” s 82 na njih stotinu, a ta bi se brojka do kraja godine trebala dodatno povećati.

Nastavak investicijskog ciklusa

– Da bi naš proizvod bio konkurentan na globalnom tržištu, on mora biti bolje kvalitete, a jednake ili niže cijene od konkurencije. Mi imamo takav proizvod, a on je rezultat konstantnog ulaganja u tehnologiju i znanje naših radnika – naglasio je Hittner dodavši kako će investicijski ciklus nastaviti nabavkom strojeva za lakiranje. Naši kupci, pojasnio je za Bjelovarac, žele savršen proizvod. Sada je taj proizvod kvalitetan, ali nije savršen. Uz novu lakirnicu, a riječ je o tunelu za lakiranje čija je procijenjena vrijednost oko pola milijuna eura, bit će savršen, uvjeren je Hittner. U novom “sušnih” nabavci nove opreme financijsku podršku ponovno bi mogao dobiti od Ministarstva poduzetništva i obrta, na natječaju koji je u tijeku, a završava potkraj godine. Najavio je to ministar Maras, istaknuvši kako će poduzetnicima ovoga puta na raspolaganju biti čak 1,2 milijarde bespovratnih kuna. Lani su, podsjetimo, s područja Bjelovarsko-bilogorske županije odobrena tri projekta, a osim Hittnera, tu su i bjelovarska tvrtka Data-link te dežanovački POD.

Novi val investicija

– Ako su lani, kada je fond bio manji, odobrena tri projekta, nema razloga da ovoga puta, dakle uz značajnija sredstva, ne bude desetak projekata – izračunao je Maras. Poslovanje tvrtke Hittner pohvalio je i bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, koji je naglasio kako tvrtka i njezin vlasnik među ostalim sudjeluju i u svim humanitarnim akcijama u Bjelovaru. To je način kojim se pokazuje ljubav prema gradu i domovini, istaknuo je Korušec. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs primijetio je pak kako je ova godina godina pokretanja ili dovršetka mnogobrojnih investicijskih projekata, što je primijetno i u statistikama.

– Po svim pokazateljima Bjelovarsko-bilogorska županija bilježi jednake, pa i bolje od prosječnih pokazatelja u gospodarstvu. Naša poduzeća bilježe porast prihoda, broja zaposlenih i dobiti, a iz primjera tvrtke Hittner vidljivo je i da ispunjavaju sve obaveze koje trebaju ispuniti – istaknuo je Bajs.