Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata i članovi obitelji smrtno stradalih, odnosno zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uskoro će postati vlasnici deset-postotnog paketa dionica bjelovarskog Peveca, i to bez ikakve naknade. Navedenu odluku donio je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) na sjednici Upravnog vijeća održanoj početkom studenog ove godine. Konkretno, riječ je o nešto više od 132 tisuće dionica čija tržišna vrijednost, temeljem pojedinačne cijene dionice od 80 kuna, iznosi 12,5 milijuna kuna. Podsjetimo, s nešto više od 20 posto od ukupnog broja dionica, država je trenutno najveći pojedinačni dioničar tog uspješnog hrvatskog trgovačkog lanca, a to se neće promijeniti niti nakon što otpusti polovicu svoju dionica.
Austrijanci traže kupca za šest posto dionica
No, valja napomenuti i kako je i drugi po veličini dioničar Peveca, austrijski Heta Asset Resolution, raspisao natječaj za prodaju svoga udjela. Heta Asset Resolution tvrtka je koja drži imovinu propale austrijske Hypo banke, a u vlasništvu im je, među ostalim, i paket od 6,39 posto dionica Peveca, odnosno 83,5 tisuće dionica. Zbrojeno, dakle, ovih dana promijenit će se vlasništvo nad nešto više od 16 posto dionica, što otvara mogućnost za malo veće vlasničko preslagivanje. Iako udio od 16 posto dionica formalno ne nudi dioničarima neka prevelika prava, s obzirom na veliku raspršenost vlasničke strukture, potencijalni investitor svakako bi i s takvim paketom mogao ostvariti veći utjecaj. Uostalom, većina dioničara Peveca vlasnici udjela postali su pretvorbom vlastitih potraživanja u suvlasničke udjele, a ne kupnjom dionica. Mnogi od njih, dakle, dioničari su postali samo zato što im se nije mogla ponuditi mogućnost da svoja potraživanja naplate u novcu – takvi dioničari nisu zainteresirani za aktivno upravljanje tvrtkom, već prije za prodaju svojih dionica po fer cijeni.
– Nakon preoblikovanja društva Pevec u dioničko društvo, više od 600 vjerovnika postali su dioničari tvrtke. Svi oni mogu svojim dionicama nesmetano raspolagati. Prodaja ili pak kupnja dionica ne utječe na poslovanje tvrtke – odgovaraju iz Peveca.