Vrhovni sud Republike Hrvatske povećao je zatvorsku kaznu Željku Langeliću (53) iz Marinog Sela kraj Lipika, osuđenom na Županijskom sudu u Bjelovaru na 15-ogodišnju kaznu zatvora zbog brutalnog ubojstva supruge, majke sedmero djece, u obiteljskoj kući u Marinom Selu u travnju prošle godine. Vrhovni sud prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i povećao kaznu na 21 godinu zatvora.

Ubio suprugu pa zapalio kuću

Podsjetimo, osuđeni Langelić 24. travnja 2018. godine ubio je suprugu u dnevnom boravku obiteljske kuće u kojoj je s njom živio u Marinom Selu pored Lipika. U namjeri da je usmrti, preko glave joj je na vrat prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta debljine pola centimetra koju je zatim čvrsto stegnuo i držao je tako stegnutu sve dok je nije zadavio. Potom je izašao iz kuhinje i zapalio požar u pomoćnim prostorijama kuće i udaljio se u nepoznatom pravcu. Prije nego što joj je okončao život, Langelić je svoju suprugu u duljem vremenskom periodu maltretirao i prijetio joj smrću, a godinama je torturu trpjelo i njihovo petero djece. S obzirom na okolnosti kaznenog djela, Vrhovni sud je, među ostalim, prihvatio argument državnog odvjetnika da je osuđenik unaprijed isplanirao ubojstvo.

Jačanje povjerenja javnosti

-Jedino ovakvom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja, čime je izražena društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jača se povjerenje javnosti u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utječe na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela i jača svijest o pogibeljnosti počinjenja kaznenog djela i o pravednosti kažnjavanja te će se omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo – stoji u obrazloženju pravomoćne presude.