Uređenje mjesnih domova vrijedno gotovo dva milijuna kuna, nabavka zelenih otoka za 85 tisuća kuna, financiranje uređenja fasada kroz projekt energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. Tako pobrojane investicije možda ne odaju dojam nečeg jako vrijednog. No, kada ih smjestite u jednu općinu s nešto više od tri tisuće stanovnika raštrkanih u čak 26 naselja, onda cijela priča dobiva na težini.
Izvorni proračun 1,3 milijuna kuna
Radi se o Općini Kapela čiji će načelnik Danijel Kovačec i sam reći kako se mnogima te brojke neće činiti velikima, no za Općinu čiji izvorni proračun ove godine iznosi 1,3 milijuna kuna, dodatni novac iz raznih fondova je i više nego značajan. U ovoj općini do kraja godine očekuju kako će samo putem projekata odobrenih od Fonda za zaštitu okoliša realizirati 3,2 milijuna kuna! A upravo je načelnik Općine Danijel Kovačec najzaslužniji za njih jer je svoje znanja i iskustvo stečeno kroz privatni biznis pretočio u praksu.
-U Općini pomno pratimo natječaje koje objavljuju razna ministarstva i fondovi i uredno se na njih javljamo. Ponekad projekt izradim ja ili netko od mojih suradnika iz Općine, no u većini slučajeva ipak ih dajemo na izradu ili barem na uvid stručnim osobama koje, naravno, plaćamo iz općinskog proračuna.

Isplati se
No, ako se projekt pokaže dobrim i ako bude odobren, takvo ulaganje se višestruko isplati. Ove godine smo kandidirali projekte koji su izuzetno značajni za našu općinu, a dobro je to što su prošli i putem njih smo dobili novac. Dovršili smo obnovu nekoliko mjesnih domova, dok neke još uvijek obnavljamo. Novcem iz spomenutog fonda proveli smo projekt obnove fasada na koji se javilo čak 19 kućanstava. U ovom trenutku radimo na izradi projekta reciklažnog dvorišta i fotonaponske elektrane, a prikupljamo i ponude za certificiranje javne rasvjete–kaže Danijel Kovačec, načelnik Općine Kapela.