Kako bi dugoročno izbjegli nerealno visoke račune za grijanje, stanari zgrade Centar 2 u Zvonimirovom naselju odlučili su se upustiti u hrabru investiciju. Naime, stanari iz tamošnja 74 stana već će početkom iduće godine podići kredit u iznosu od 100 tisuća eura. Tim novcem kupit će vlastitu kotlovnicu i odvojiti se od postojeće, zastarjele kotlovnice koju dijele sa susjednom zgradom Centar 1. Upravo zbog takvog povezanog sustava grijanja sa susjednom zgradom, tvrdi Alen Pušić, predstavnik stanara zgrade Centar 2, stanarima njegove zgrade godinama dolaze visoki računi za grijanje.
1200 kuna za grijanje
-Naši računi za grijanje su strašni. Primjerice, lani smo u najhladnijem mjesecu za stan od 60–ak kvadrata u prosjeku plaćali 1200 kuna, što je itetkako previše. Kotlovnica u susjednoj zgradi je na ‘izdisaju’. Reparacija bi nas koštala više od 100 tisuća kuna, no popravak ne bi ništa umanjio račune za grijanje. Zato smo se odlučili na kupovinu vlastite kotlovnice koja će trajno riješiti naše probleme. Istina, kotlovnica košta oko 100 tisuća eura, no smatramo kako ćemo je u roku od pet godina otplatiti razlikom koju ćemo uštedjeti na grijanju. Radi se o najmodernijem sustavu grijanja, odnosno kondenzacijskim bojlerima koji se pale po potrebi, a ne kao postojeća kotlovnica koja cijelo vrijeme mora raditi iznad 65 stupnjeva–priča Pušić.
Otvarali prozore i luftali
Još jedan od razloga zbog kojeg su odlučili na nabavku nove kotlovnice, kaže, je i visoka cijena plina.
-Stanarima sam novu kotlovnicu predlagao još prije četiri godine. Tada su bili dosta skeptični. No, kako je cijena plina višestruko porasla, shvatili su da se nešto mora učiniti. Razlog nabavci nove kotlovnice su i gubici koje smo detektirali na postojećem sustavu grijanja i ispada da smo plaćali ono što u stvarnosti nismo potrošili. Postojeća kotlovnica ‘kuri’ bez prestanka, pa su neki otvarali prozore jer im je u stanu bilo prevruće. Kako je postojeća kotlovnica smještena u podrumu susjedne zgrade, gubici su se stvarali i na toplovodu koji je povezan s našom zgradom. Neposredno prije ove sezone grijanja ugradili smo razdjelnike i termostatske ventile na radijatore. Nadam se da će samo zbog takve regulacije računi za grijanje biti manji, a to ćemo vidjeti već početkom prosinca kada stižu prvi računi. No, ni to ne vidim kao krajnje rješenje. Zato smo se odlučili ‘skinuti’ s postojeće kotlovnice i kupiti vlastitu. Nitko neće riješiti probleme umjesto nas samih, zato smo stvar uzeli u svoje ruke–kaže Pušić.
Solarne ploče i dizalo
No, investicija u novu kotlovnicu nije jedini plan kojim stanari žele uštedjeti na grijanju. Pušić kaže kako na krov zgrade žele postaviti i solarne ploče.
-Uštede bi ostvarili upravo u mjesecima kao što je studeni koji se pokazao kao izuzetno topao mjesec. Kotlovnicu ne bi imali potrebe paliti jer bi toplu vodu u zgradi grijali putem solarnih ploča. U tu investiciju ćemo se najvjerojatnije upustiti nakon što otplatimo kotlovnicu–kaže Pušić. Vjerovali ili ne, stanari zgrade Centar 2 uskoro bi se mogli voziti i dizalom.
-Iako zgrada ima samo pet katova, stanarima sam obećao da ćemo u dogledno vrijeme ugraditi dizalo. Premda se mnogima čini kao nemoguća misija, mi ćemo je itekako ispuniti–uvjeren je Pušić.

BEMING: Sve je više interesa za odvajanjem od kotlovnica
Mario Brestovečki, direktor bjelovarskog poduzeća Beming koje se bavi održavanje zgrada, kaže kako se u posljednje vrijeme sve više stanara zgrada umreženih u zajedničku kotlovnicu planira vlastiti sustav grijanja.
-Imamo sve više upita stanara o mogućnosti odvajanja iz velikih sustava grijanja kao što je kotlovnica, a jasno je i zašto. Računi za grijanje su previsoki, Novac se uglavnom ‘baca’ u vjetar, jer stanari plaćaju energiju koju nisu potrošili. Svi žele uštedjeti, a možda najbolji primjer da se to dugoročno isplati su stanari dviju zgrada u Ulice Željka Sabola. Prije dvije godine obje zgrade su kupile zasebne kotlovnice i već se lani iznenadili dvostruko manjim računima za grijanje–kazao je Brestovečki.