Unatoč stalnim gubicima ne žele iznevjeriti stočare
Unatoč stalnim gubicima koji dodatno opterećuju proračun, u Općini Rovišće su nakon pomnog razmišljanja ipak odustali od gašenja jednog od posljednjih stočarskih sajmova koji se svakog ponedjeljka održava na ‘Laništu’.
-Istina je da smo intenzivno razmišljali o gašenju sajma jer nam već godinama ne donosi nikakav profit. No, ipak smo odlučili istrpjeti gubitak, te i dalje održavati tradiciju sajmovanja kako ne bi iznevjerili naše stočare. Svjesni smo da je ovo jedini sajam koji se održava na potezu od Zagreba do Bjelovara, a na njega se slijevaju stočari i nakupci iz cijele regije–kaže Ivan Kovačević, direktor Komunalca Rovišće koji se, između ostalog, brine za funkcioniranje sajma.
Gubitak pokriva Općina
Kovačević dodaje i kako se gubitak koji sajam stvara Općini lijepo može vidjeti na razini tjedna.
-Prihod koji ostvaruje Općina na sajmu dolazi samo iz vagarine. Cijena vaganja po odojku iznosi tri kune, pa tjedno nakupimo oko 150 do 200 kuna. No, od tog iznosa treba oduzeti trošak veterinarskih usluga od 360–ak kuna po satu, potom čišćenje sajmenog prostora, grijanje kućice i vođenje cjelokupne dokumentacije. Primjerice, u prva dva mjeseca ove godine od vagarine smo uprihodili 1.260,00 kuna, dok je samo račun za veterinarske usluge iznosio 2.643,75 kuna. Kao i uvijek do sada, razliku je podmirila Općina. Znamo da veterinari nisu krivi za tako visoke cijene svojih usluga. Trošak njihovih usluga propisalo je Ministarstvo poljoprivrede i ona je na državnoj razni ista za sve–kaže Kovačević.
Sufinanciramo stočare
A da je Općini itekako stalo da održi tradiciju trgovanja stokom u svojoj sredini, prije tri godine uložili su više od 50 tisuća kuna u uređenje sajmišta i zadovoljenje osnovnih tehničkih uvjeta koji su propisani zakon.
-Činimo sve da očuvamo tradiciju sajma i možemo reći da daljnjim financiranjem sajma izravno sufinanciramo stočare. Eventualnim zatvaranjem ‘Laništa’ nastala bi nesaglediva šteta po mnoge, kako naše stočare, tako i one iz susjednih županija – smatra Kovačević.