Stariji građani, kojih je i više i dalje će osobno dolaziti po gruntovni izvadak jer se ne služe internetom, a i ne vjeruju previše dokumentu dobivenom na taj način

NAKNADA Dodatna pogodnost je što za jedan ZK izvadak kod nas građani moraju priložiti samo 20 kuna biljega, dok će odvjetnici i javni bilježnici za taj posao naplaćivati 40 kuna, kaže Dušan Đerić, voditelj bjelovarske Gruntovnice
Po dokaz o vlasništvu nad nekretninama, odnosno izvadak iz zemljišnih knjiga (ZK), građani od 1. studenog mogu osim na gruntovnici Općinskog suda, nabaviti i kod javnih bilježnika, odvjetnika ali i sami preko sustava e–Građani na Internetu. Unatoč dodatnim načinima koji bi građanima trebali olakšati dolazak do vlasničkog lista, Dušan Đerić, voditelj Gruntovnice, odnosno Zemljišno–knjižnog odjela na Općinskom sudu u Bjelovaru, kaže kako ne očekuje bitne promjene.
Elektronsko plaćanje pristojbe
-Obim posla na izdavanju ZK izvadaka na našoj se Gruntovnici neće nimalo rasteretiti zbog novih promjena. Građani će i dalje dolaziti kod nas po vlasnički list, prvenstveno jer se radi o osobama koje su starije životne dobi i česte se ne znaju služiti s internetom. Ujedno, kod vađenja ZK izvatka u Gurnovnici, na licu mjesta mogu dobiti dodatne i provjerene informacije, a na to su uglavnom navikli stariji građani. Dodatna pogodnost je i to što za jedan ZK izvadak kod nas građani moraju priložiti samo 20 kuna biljega, dok će odvjetnici i javni bilježnici za taj posao naplaćivati dodatnih 20 kuna. Primjerice, jedan poljoprivrednik je neki dan kod nas tražio vlasnički list za 50 jutara zemlje. Na koncu je dobio 20 ZK izvadaka koje je platio 400 kuna. Da je slučajno išao kod odvjetnika ili javnog bilježnika, platio bi dvostruko više. Vađenjem ZK izvatka putem interneta jedino će profitirati poduzetnici i mlađa populacija koja ne želi čekati u redu. Preduvjet je da su se registrirali u sustav, te da jednako kao odvjetnici i javni bilježnici elektronskim putem plate sudsku pristojbu. Kada zatraže izvadak i unesu sve potrebne podatke, izbaci im se iznos i obrazac za uplatu pristojbe. Nakon uplaćivanja sudske takse, bit će im izdan ZK izvadak koji će s elektronskim potpisom imati svojstvo javne isprave–pojašnjava Đerić.
Uzimaju naknadu
Premda se uvelike priča kako će nove mogućnosti dolaska do ZK izvatka dodatno rasteretiti sudove, voditelj bjelovarske Gruntovnice u to baš i ne vjeruje.
-Bjelovarska Gruntovnica je svake godine u vrhu ažurnosti po izdavanju raznih dokumenata. Rasterećenje će zbog ovih novina možda osjetiti samo veliki sudovi poput onih u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci na kojima je velik priljev građana. Za nas nema brige. Samo ove godine na Gruntovnici dvoje naših djelatnika izdalo je gotovo 19 tisuća traženih dokumenata od kojih se 90 posto odnosilo na ZK izvatke. U roku od deset minuta građani kod nas dobiju ZK izvadak i nema govora o nikakvim gužvama ili dugom čekanju, a niti o skorom opadanju posla. Čak i riješenje o prijenosu vlasništva na čije se izdavanje drugdje čeka i do 30 dana, u našoj Gruntovnici građani dobiju u roku od dan–dva. Naravno, ako su svi papiri u redu–tvrdi Đerić.