U slučaju da se u Bjelovaru otvori još tri ili četiri doma za umirovljenike, vjerojatno bi bili popunjeni do posljednjeg mjesta. Barem se tako da zaključiti prema trenutnom stanju u Domu za starije i nemoćne u Paljetkovoj ulici, jedinom državnom domu za umirovljenike na bjelovarskom području. Na mjesto u tom domu trenutno čeka 1647 osoba, dok je njegov kapacitet od 260 mjesta u cijelosti popunjen.
Cijene godinama iste
-Interes potencijalnih korisnika je strašan i svake godine bilježimo sve više interesa za smještaj u domu. Primijetili smo da dosta ljudi nakon odlaska u mirovinu šalje zahtjev za smještaj u domu, jer smatraju da je to ipak kakva–takva sigurnost za njihovu budućnost. No, većina prijavljenih nužno ne dolazi u dom. Dok se god sami mogu brinuti o sebi, ili to čini netko iz njihove obitelji, ostaju kod kuće. U slučaju da dođu na red za smještaj, mole odgodu, ali i dalje ostaju na listi–kaže Vesna Trnski, ravnateljica Doma.
Ističe kako se cijene smještaja nisu mijenjale godinama, a tome, kaže, valja zahvaliti državi, odnosno Bjelovarsko–bilogorskoj županiji, koja putem decentraliziranih sredstava korisnicima sufinancira smještaj.
Država sufinancira smještaj
-Mjesečni boravak država korisniku sufinancira s 40 posto što je velika stvar, jer bi si rijetko tko mogao priuštiti ekonomsku cijenu sobe. Primjerice, mjesečna cijena jednokrevetne sobe s balkonom iznosi 2084 kune, dok bi ekonomska cijena premašila tri tisuće kuna. Cijena dvokrevetne sobe, pak, iznosi 1900 kuna po osobi. Ta cijena je s razlogom manja jer se tu javljaju drugi problemi. Ako sobu dijeli bračni par onda je atmosfera, recimo to tako, domaća. No, ako sobu dijele dvije osobe koje su potpuni stranci, onda u tom slučaju mogu nastati problemi–priča Trnski, te dodaje kako je cijena boravka u stacionaru najskuplji smještaj u Domu.
-Mjesečni iznos za mjesto u trokrevetnoj sobi u stacionaru iznosi 2134 kune, dok je cijena mjesta u dvokrevetnoj sobi 2264 kune–pojašnjava Trnski.