Ljubav prema korijenima, ali prije svega snaga druženja i neizlječiva opijenost koju je nudila ljepota nogometa bili su glavni razlog što su Dragan, Pile, Guto, Ivica, Beljo i Skuk uz bocu wiskija Southern Comfort za vrijeme studiranja u Zagrebu osnovali, sada već povijesnu, malonogometnu momčad Južnjačka Utjeha, koja je na lokalnoj malonogometnoj sceni ostavila značajan trag sudjelujući na gotovo svim turnirima.

Od te povijesne studenske fešte prošlo je 20 godina, što je bio dobar razlog da se Južnjačka okupi u svom punom broju, sa sponzorina i vjernim simpatizerima, kako bi proslavila značajnu obljetnicu na kojoj joj svi mogu pozavidjeti. Osim po poznatom wiskiju pravo značenje imena Južnjačka Utjeha ogleda se u južnjačkom temperamentu, životnim vrijednostima i podrijetlu većine igrača koji su svojim rođenjem, odgojem i načinom života uvijek nosili Hrvatsku i s ponosom čuvali uspomenu na svoj hercegovački zavičaj.

Iako je u ovakvim prigodama i pred oko 60 igrača, koji su za ovih 20 impresivnih godina prodefi lirali Južnjačkom, nezahvalno bilo koga isticati. Međutim, treba reći da posebno mjesto na sportskom putu momčadi zauzima Dragan Ćurković, koji je prije svega prijatelj i suigrač, a potom kapetan i istinski vođa.

DRAGAN ĆURKOVIĆ: Sasvim spontano, na jednoj fešti uz wiski Southern Comfort malo smo se zaigrali i odlučili da osnujemo malonogometnu momčad Južnjačka Utjeha.

Za sve je krivo prijateljstvo

– Namjera nam je bila da obilježimo 20 godišnjicu i nadam se da smo u tome uspjeli. Ime Južnjačka utjeha datira još iz dana kad smo bili u Zagrebu na faksu. Sasvim spontano, na jednoj fešti uz wiski Southern Comfort malo smo se zaigrali i odlučili da osnujemo malonogometnu momčad Južnjačka Utjeha.

Sve je to počelo u siječnju 1994. godine na bjelovarskom malonogometnom turniru, a naše veliko prijateljstvo krivo je što ta sjajna priča traje i danas. Kroz Južnjačku utjehu prošlo je jako puno igrača, nogometaša, ali i onih kojim je bila čast da zaigraju ili pomognu toj malonogometnoj momčad. Ne zna se točno, ali za ovih 20 godina za Južnjačku Utjehu bilo je vezano oko 60 ljudi. Toj sjajnoj ekipi pripadala su i dva pokojna prijatelja, nezaboravni Ivan Radoš i Damir Međeral kojima smo i posvetili monografi ju “Kad kažeš Južnjačka” koju smo izdali povodom naše 20. obljetnice. Osim što svi srcem volimo Južnjačku, u momčadi ima puno navijača Dinama i Hajduka, ali Južnjačkom prevladava Hrvatstvo i to nam je na prvom mjestu – kazao je Dragan Ćurković.

sport-juznjacka-utjeha-1

Filip Škojo je Katica za sve. Igrač, organizator i prepoznatljivi član Južnjačke. – Sjećam se da smo na prvom turniru za protivnike dobili momčad iz Siska u kojoj su uz poznatog vratara Piplicu igrali sve tadašnji prvoligaški igrači. Nije nas obeshrabrio poraz jer zvijezda vodilja Južnjačke Utjehe bila je prijateljstvo i druženje, dok nam je rezultat bio u drugom planu. Nakon svake utakmice imali smo nezaboravna druženja i “treće poluvrijeme” u kojima smo redovito pobjeđivali – rekao je Fili Škojo i dodao – Nikakav problem nije nam bio dovesti zvučna pojačanja.

Međutim, jedina referenca za ulaz u Južnjačku bila je da moraš biti dobar čovjek, da imaš korektan i pošten pristup prema nogometu i da ti je druženje važnije od rezultata. Inače, skoro svi koji su prošli kroz Utjehu kao nogometaši su ponikli u Mladosti iz Ždralova kod profesora Lazara Markovića, a opće je poznato da iz njihove škole izlaze zdravi i kulturni nogometaši. Južnjačka Utjeha, kao i Hajduk, živi vječno. Mi njegujemo istinske vrijednosti, a to je obitelj na prvom mjestu. Naša djeca već su počela trenirati nogomet i ona će nastaviti tradiciju Južnjačke Utjehe.

JUŽNJAČKA JE KAO DINAMO

Iako to mnogi nisu primjećivali, ali kroz Južnjačku je za ovih 20 godina prošlo puno kvalitetnih nogometaša kao Ante Jeličić, Dragan Franjić, Vinko Pranjić, Dragan Ćurković, Petar Bošnjak, ali i Ivica Ćurić Guto koji je bio redovan u svim akcijama Južnjačke, a na nekoliko turnira proglašavan je najboljim igračem. – Južnjačka je kao Dinamo. Njen poziv se ne odbija. Ne sjećam se da nas je netko od igrača odbio. Ja volim mali nogomet, volim pobjeđivati, ali više od svega volim Južnjačku. Najbolji dokaz kako smo sve ovo vrijeme bili na pravom putu i kako nismo pogriješili kod sastavljanja momčadi je i ovaj impozantni broj gostiju koji su došli na našu proslavu – zadovoljan proslavom 20-te godišnjice Južnjačke Utjehe kazao je popularni Guto.

Južnjačka Utjeha, kao i Hajduk, živi vječno!