Nova znanja će primijeniti na obiteljskom gospodarstvu

Zlatko Pavičić, tridesetogodišnji diplomirani inženjer agronomije iz Grubišnog Polja bio je sudionik kongresa mladih poljoprivrednika Europske unije u Bruxellesu. Iz Hrvatske je sudjelovalo 10 mladih poljoprivrednika odabranih na natječaju EU, na koji se javilo 200 kandidata, a kao najbolji projekti odabrani su oni iz Križevaca, Metkovića,Našica, Đakova, Mrkoplja, Šibenika, Koprivnice, Zagreba, Benkovca i Grubišnog Polja.

Projekti hrvatskih mladih poljoprivrednika odnose se na proizvodnju češnjaka, svježeg sira i vrhnja, egzotičnog voća i povrća, ekološke smokve i lavande, a Zlatko Pavičić napisao je projekt o održivoj proizvodnji cvijeća u zaštićenim prostorima- plastenicima. Agronom iz Grubišnog Polja nije slučajno prijavio taj projekt, naime ima vlastitog iskustva u poslovima na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje proizvodi 60 vrsta cvijeća na tri tisuće četvornih metara plasteničkog prostora.

Iskustva i znanja stečena na Kongresu ću prenijeti u naš OPG, a jedno od njih je uvođenje obnovljivih izvora energije u grijanje zaštićenih proizvodnih prostora – kaže Zlatko.

Najbolji projekti

U poslu treba biti inovativan i kreativan, te paziti da posao bude održiv. U proizvodnji cvijeća na OPG-u shvatio sam da postoji isti broj zaljubljenika u cvijeće koji su potencijalni kupci, ali je znatno slabija kupovna moć. Zato proizvodnju održavamo na istoj razini, ali podižemo kvalitetu. Tako dobivamo zadovoljne kupce koji se vraćaju na naše gospodarstvo kupiti cvijeće – ističe Zlatko koji se i dalje školuje.

Mladi hrvatski poljoprivrednici upoznali su se s načinom funkcioniranja EU i njenim odnosom prema poljoprivredi. Svojim su projektima pokazali da u Hrvatskoj ima mladih koji znaju i zainteresirani su za rad u sektoru poljoprivrede. Zlatko vjeruje u održiv razvoj, i ističe da ne treba gledati u retrovizor, nego naprijed, ako se želi uspjeti.