Od 317 kontrola površina zemljišta, utvrđene 189 nepravilnosti, a rekord uvjerljivo drže poljoprivrednici koji su prijavili poticaje, a zemljište uopće nisu obradili niti bilo što na njemu zasijali

Poljoprivrednici Bjelovarsko-bilogorske županije u svibnju su podnijeli ukupno 8418 zahtjeva za ostvarivanje prava na poticaje, ili izravna plaćanja u poljoprivredi  i tom brojkom stali na čelo državne ljestvice svih hrvatskih županija.
-Odobreni poticaji bit će isplaćeni do lipnja sljedeće godine, kao i za prošlu godinu, navode iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.
Međutim, istodobno, točnije početkom srpnja, odmah po isplati za prošlu godinu, započele su i kontrole korištenja poticaja na terenu. Metodom slučajnog odabira, a   prema zakonskoj regulativi kontrola mora obuhvatiti najmanje pet posto korisnika potpora. Utvrđene nepravilnosti Agencija za plaćanja kažnjava umanjenjem isplate, izuzimanjem od isplate, ili zahtijevanjem povrata isplaćenih sredstava od korisnika, ovisno o vrsti i stupnju utvrđene nepravilnosti.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 28 ili pretplatom na naše online izdanje.