+21°C Sunny Weather

Bjelovar, Croatia

Poljoprivreda

BILOGORSKO ZAČINSKO BILJE Od medvjeđeg luka do šparoga u VIšnjevcu

Zlata i Marijan Radanec iz Bjelovara, bave se uzgojem začinskog bilja već više od tri desetljeća. Svojevremeno su imali i poduzeće pa su začinsko bilje i prerađevine od njega i prodavali. Od kada su u mirovini, sade i beru odnosno prerađuju bilje uglavnom za sebe i svoje potrebe. Nekada su intenzivno obilazili i razne sajmove, putovali i u Njemačku, a među najdražim putovanjima su im ona u Motovun, gdje su

OTVOREN PROLJETNI SAJAM Očekuje se rekordan broj posjetitelja

Ambicioznim govorom otvorio je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, jubilarni 20. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam. – Već iduće godine u ovo vrijeme moći ćemo se pohvaliti većim izvozom u Kinu – kazao je Majdak, našavši uporište u izaslanstvu Ministarstva poljoprivrede Narodne republike Kine s kojima će hrvatski vlastodršci potpisati akcijski plan za ovu i iduću godinu za suradnju na istraživanju biljnih genetskih resursa, oplemenjivanju ratarskih kultura, proizvodnji i doradi

PRIRODNA GNOJIVA Stajnjak na prvom mjestu

Na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Đuro Mrgić iz Bjelovara već 35 godina proizvodi povrće. Pod različitim kulturama ima deset hektara površine, od čega je 2500 kvadrata pod plastenicima. Mrgić proizvodi i prodaje na gradskoj tržnici gotovo sve vrste povrća. Kako kaže, sadi 25 vrsta povrća i za proizvodnju je do sada koristio i prirodna i umjetna gnojiva. Posljednjih godina zadržao se uglavnom na prirodnima, i to uglavnom stajnjaku koji kupuje. Godišnje

SJETVA ZOBI Bez poticaja nema zarade

Topliji i sunčaniji dani sa sobom su donijeli i pogodne uvjete za prvu ovogodišnju sjetvu. Tradicionalno, riječ je o sjetvi zobi koja je u našoj krajevima, uz kukuruz i pšenicu, jedna od najraširijenih kultura. Jedan od poljoprivrednika iza kojeg je ovogodišnja sjetva zobi je Željko Štrbac, koji na svoja 32 hektara zemlje ima zasijanu uglavnom pšenicu i kukuruz, ali i ječam, upravo spomenutu zob te, kod nas vrlo rijedak, pir.

U bitku za župana Damir Bajs kreće uz široku potporu

U bitku za novi mandat bjelovarsko-bilogorskog župana, ali i većinu u Županijskoj skupštini, aktualni župan Damir Bajs kreće uz doista široku potporu. Podršku programu Nezavisne liste Damira Bajsa dali su članovi Hrvatske stranke umirovljenika, Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenika zajedno, OraH-a, Nezavisnih seljaka Hrvatske, nezavisni kandidati za načelnike Općine Kapela, odnosno Velika Pisanica Danijel Kovačec i Fredi Pali, Hrvatska seljačka stranka braće Radić i “teškaši” s lijevog centra, HNS i SDP.

POLJOPRIVREDA U GENIMA U Gelenčira tri agronoma

Dražen Gelenčir uspješan je poljoprivredni poduzetnik iz Hercegovca koji već 14 godina vodi svoj obrt i zna svaku “caku” tog posla. -U mojoj obitelji su tri agronoma. Mama Nada, tata Josip i ja. Od malih nogu sam u poljoprivrednim vodama i imam mnogo iskustva u tome. Poljoprivrednu proizvodnju počeo sam na 45 hektara zemlje u zakupu, a kroz desetak godina svoje gospodarstvo sam proširio na 150 hektara od kojih je

Grah iz Zrinske za snagu i vitalnost

Grah je iznimno zdrava namirnica, a odavno su to prepoznali supružnici Odročić. Devedesetih godina su svoje imanje u Zrinskoj pretvorili u plantažu graha, koju i danas održavaju. Graha imaju raznih vrsta, poput niskog trešnjara te visokih putara, zelenčića i bisera. Zemlja se redovito održava, prekopava, a tijekom sazrijevanja visokog graha i mahuna naprave i zabiju u zemlju po 350 kolaca koji će držati biljke u rastu. – Grah je iznimno

RIJETKA KULTURA Stipan Džolan u Rovišću proizvodi batate

Kod nas poznat i kao “slatki krumpir”, batat je višegodišnja gomoljasta biljka porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. U ljudskoj prehrani je prisutan više od 5000 godina, no tek prije desetak godina se pojavio i u Europi. Danas se najviše proizvodi u Kini i Indoneziji, a konzumira u Americi, Aziji i Africi. Zahvaljujući jednostavnom načinu pripreme, uzgoju, hranjivim i nutritivno-zdravstvenim odlikama, to ukusno korijenasto povrće, puno škroba i slatkastog okusa,

MODERNO STOČARSTVO Salers krave puno su otpornije i dugovječnije

Sve donedavno priča obitelji Perčec iz Komuševca bila je gotovo identična pričama brojnih obitelji koje su se generacijama bavile mliječnim stočarstvom. Imali su 35 krava u mužnji, obrađivali su desetke hektara zemlje i živjeli sasvim solidno. A onda je otkupna cijena mlijeka započela svoj strmoglavi pad, a Perčeci odlučili zatvoriti farmu i prodati krave da ne bi završili u dubiozama. Brojne prednosti Nešto što se tada činilo kao kraj, pokazao

Ana nudi zdrav nadomjestak za tjesteninu

Ana Blažeković je zbog zdravstvenih problema prije deset godina počela više pozornosti pridavati prehrani, što je rezultiralo mnoštvom zdravih namirnica na njezinom štandu na tržnici. Naime, zbog žuči i konstante nadutosti, Ana je počela izbjegavati gluten i crveno meso i od tada se, kako kaže, osjeća odlično. – Prehranu sada baziram na bijelome mesu, ribi, povrću te raznom sjemenju i orašastim plodovima. Sama proizvodim tjesteninu od hokaido tikve na način