0°C Can't get any data. Weather

,

Poljoprivreda

Poslije dvije katastrofalno loše godine, ove ima domaćih bresaka

Sezona je bresaka, ali na štandovima na gradskoj tržnici, domaćih bresaka ima relativno malo i dosta su skupe. Jedan od najvećih proizvođača bresaka u bjelovarskom kraju, Ivan Petrinović, koji na obiteljskoj plantaži u Novim Skucanima ima pet hektara starog i mladog nasada bresaka, ne krije svoje ogorčenje ovogodišnjim urodom i uopće situacijom u voćarstvu. – Već tri godine je situacija u voćarstvu katastrofalna. Ova godina je loša, lanjska je bila

Krave upale u voćnjak i pobrstile jabuke

Očigledno ove vrućine ne utječu samo na ljude, već i na životinje pa su se tako i krave u Zrinskoj potpuno otele kontroli i napravile znatnu štetu. Na njihovo je ponašanje, doduše, utjecala i ljudska nepažnja, pošto ih je njihov 69-godišnji vlasnik u srijedu ujutro ostavio bez nadzora. Krave, koje su se očito zaželile promjena na jelovniku, iskoristile su priliku i ušle u susjedno polje, gdje su pregazile i povaljale

DOMAĆA POSLASTICA Na bjelovarskom placu sir i vrhnje i dalje najtraženije tradicionalno jelo

Svježi sir i vrhnje, špek i luk. Po mnogima, nema boljeg za ukusan i hranjiv obrok. Od svježeg sira mogu se raditi razni namazi, a mnoge domaćice od te namirnice, u kombinaciji s vrhnjem, rade i razna druga ukusna jela, peku kolače, slane i slatke štrudle, buhtle…  Pristupačan svima Na mliječnom dijelu gradske tržnice u Bjelovaru, svježi sir i vrhnje mogu se nabaviti svakodnevno. Sedam do osam prodavačica ondje redovito

PROVJERILI SMO Koliko papiri oduzimaju vremena poljoprivrednicima

Prodaja kukuruza šećerca i tov junadi dvije su glavne djelatnosti Stjepana Međimorca iz Pupelice, naselja na području Općine Šandrovac. No iako naoko zvuči jednostavno, svakodnevica našeg sugovornica u sezoni izgleda svakako samo ne jednostavno. Kako pojašnjava naš sugovornik, kukuruzi se beru svaki drugi dan do otprilike 15 sati, a nakon toga slijedi put u Crikvencu gdje te kukuruze kuha i prodaje na štandu. Naporan tempo -Kada dođem tamo, radim na

REZIDBA I PRIPREMA LOZE Vinogradari imaju pune ruke posla

Vinogradari nemaju predaha ni tijekom zimskih mjeseci. Uvijek ima posla u vinogradu jer on traži puno ljubavi i posla tijekom cijele godine. -Sada je krenula rezidba i presađivanje odnosno popunjavanje loze. To znači iskopavanje loze na jednom mjestu i presađivanje na drugo, gdje loze fali – priča nam Saša Šapić, kojeg smo u njegovom vinogradu zatekli s vinogradarskim škarama u ruci.  Pravila rezidbe Na obroncima Purićana, Letičana i Martinca, Šapić

PČELARSTVO Najvažnije je da hrane ne bude ni previše ni premalo

Pčelari i u ovo, zimsko doba godine imaju dosta posla i brige oko pčela. Obilaze svoje pčelinjake kako bi se uvjerili da je s njima sve u redu, da vjetar nije „digao“ i prekrenuo koju košnicu ili, što se ponegdje događa, divlja svinja okrenula koje postolje s košnicom. Ovih dana tu je i posao vezan uz pripremu za predstojeću sezonu. Pčelari provjeravaju jesu li okviri „prožicani“, bojaju nastambe, kupuju nove

GRADSKA TRŽNICA Zbog tople zime poljoprivrednici u brizi. Tržnica se ‘zeleni’ kao u proljeće

Neobičajeno visoke temperature tijekom siječnja zabrinule su voćare i povrtlare s obzirom da su neke voćke počele pupati, a neke povrtlarske kulture dozrele prije reda. Mnogi strahuju kako bi, u slučaju naglih niskih temperatura, moglo doći do ozbiljne štete. No, kako sada stvari stoje, ova zima bi mogla biti jedna od toplijih i bez velikih hladnoća. Bjelovarski meteorolog i prognostičar Božo Prpić kaže kako je ovaj siječanj, s izmjerenih +18

Tradicionalni županov lov na Bilogori

U skladu s tradicijom, a s ciljem promicanja lovnog turizma u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas je na Bilogori organiziran tradicionalni županov lov na koji su, na poziv župana Damir Bajsa i Lovačkog saveza BBŽ, pristigli lovci iz cijele županije i šire. Riječ je o događanju u organizaciji Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije čiji je cilj promocija lovnog turizma i ovdašnjih lovišta koja se svrstavaju u među najljepša i najbogatija u Hrvatskoj. I

POVRATAK PRIRODI Supružnici Sokolović svu svoju hranu proizvode sami

Zubni prah, melem, čajevi, sokovi, tinkture, sirupi, marmelade, ulje od kokosa, brašno samo su dio proizvoda koje marljivo na svom imanju stvaraju supružnici Snježana i Damir Sokolović iz Međurače, naselja na području Općine Nova Rača. Posebnost njihove malene manufakture leži u činjenici što su sve žitarice na njihovom imanju, baš kao i svo voće i povrće proizvedeno na tradicionalni način. Kako nam pojašnjava domaćin Damir, to je riječ koja znatno

SASTANAK PREDSJEDNICE I POLJOPRIVREDNIKA U zgradi Županije Kolinda primila predstavnike obiteljskih gospodarstava

Jutros je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović u svome privremenom uredu u zgradi Bjelovarsko – bilogorske županije održala sastanak s brojnim predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko bilogorske i Koprivničko križavečke županije. Predsjednici se obratilo čak deset predstavnika s raznim problemima. Tako je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske upozorio na ‘pravila igre’ na tržištu mlijeka i općenito poljoprivrede koja nisu za sve jednaka. Pri tome je