0°C Can't get any data. Weather

,

Poljoprivreda

SVE MANJE RAKIJE Bilogorci i Moslavci posustaju u pečenju žestice

Zlatko Hrdoman iz Bojane pokraj Čazme ovih je dana upravo ispekao planirani ovogodišnji kotao rakije. U svoj “veseli stroj”, uredno prijavljen u nadležnoj Carinskoj upravi u Koprivnici, ubacio je šljive nakon što su 21 dan otkipjele u 200-litarskoj bačvi. Kotao je uredno prijavio jer ne želi, kaže, brinuti hoće li ga netko prijaviti za stotinjak kuna, koliko plati godišnje po svom kotlu. Ispeći može 50 litara rakije godišnje, i to

HREN – ISPLATIVA KULTURA Za kilogram prve klase Podravci plaćaju osam kuna

Za desetak dana na imanju Krune i Željke Šćurec iz Velikih Zdenaca počet će vađenje hrena. Šćurecovi su jedini proizvođači te kulture u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. S proizvodnjom su krenuli prije četiri godine i od prvog dana su se odlučili za ludbreški hren, izvornu i zaštićenu sortu. Uzgoj ove jednogodišnje biljke je daleko isplativiji od klasičnih kultura, poput pšenice i kukuruza. Supružnici Šćurec su se odlučili za proizvodnju hrena kada su

IVO PRANJEŠ Najveći proizvođač ovčjeg mlijeka

Imati stado od otprilike 1250 do 1500 ovaca sigurno je velika obaveza i ogroman posao. Ipak, sve ovce su bez ikakvog problema uvijek na broju članovima obitelji Pranješ iz Markovca pokraj Daruvara. Otkako su u Hrvatsku doselili 1992. godine iz Bosne zbog ratnih događanja, svoj posao razvijaju i od njega žive.  Nije požalio – I moj pradjed, i moj djed i moj otac, svi su se bavili ovčarstvom. To je

NA POLJU Kukuruzna silaža nije za stoku već za bioplinske elektrane

Lijepo jesensko vrijeme koje je vladalo prošli tjedan mnogi su poljoprivrednici iskoristili za radove u polju kojih je napretek. Jedni siju, a drugi još beru ljetinu. Upravo u berbi zatekli smo i Gorana Radmana iz Palešnika. Žuri se, kaže, skinuti kukuruz s polja kako bi još stigao posijati tritikal.  Potpisao ugovor Ove je godine kukuruzom posijao 88 hektara. Do sada je uspio pobrati i silirati više od 50 posto ranijih

POSLJEDICE SUŠE Novi čavao u lijes hrvatskih poljoprivrednika

Velika ovogodišnja suša koja je pogodila gotovo svaki kutak naše županije ostavila je posljedice na prinose gotovo svih kultura, a te negativne posljedice tek će se osjećati u periodu pred nama. Tema je to o kojoj smo razgovarali s poljoprivrednicom Valentinom Margetić iz Orlovca, malenog mjesta na području Općine Nova Rača. Cijene luduju -Mi poljoprivrednici uvijek imamo problem s kojim se moramo nositi. Uz sve, sada je aktualna suša i

PROIZVODNJA BATATA Mladi informatičar uplovio u poljoprivredne vode

U tri dana održavanja Sajma u Gudovcu na štandu OPG Perec prodano je gotovo 800 kilograma domaćeg batata uzgojenog u Ravnešu nedaleko od Šandrovca. Veliki je to uspjeh ovog mladog OPG-a koji je tek ove, nakon prošlogodišnje “testne godine”, započeo s ozbiljnijom proizvodnjom ove još uvijek nedovoljno poznate kulture.  Zanimljiva kultura -Djevojka i ja smo došli na ideju da bismo mogli pokušati saditi batat. Riječ je o novijoj kulturi koja

BERBA KUKURUZA Prinosi su zbog suše manji 30 do 40 posto

Ranije nego inače na poljima našeg kraja započela je berba kukuruza. Nepovoljne vremenske prilike koje čitavog ljeta gotovo da nisu donijele kap kiše glavni su razlog zbog kojeg su se poljoprivrednici odlučili na ovaj korak, a jedan od njih je Damir Butković iz Babinca, naselja u sastavu Općine Velika Pisanica. Ništa od širenja proizvodnje -Zbog suše sam ove godine u berbu krenuo čak dva do tri tjedna ranije nego inače.

ZABORAVLJENA KULTURA Domaću heljdu nitko ne želi, u trgovinama se prodaje ona iz Rusije

Heljda, vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije, u našem se podneblju nekada sadila gotovo podjednako kao kukuruz i druge popularne žitarice. Danas ona je postala iznimno rijetka kultura, a među rijetkim poljoprivrednicima koji je siju je Željko Vedriš iz Babotoka. Željko se tek ove godine odlučio na sjetvu jer je bilo vrijeme da mijenja plodored na svome zemljištu. K tome, kako se bavi pčelartvom, učinio je to, kaže, i za

BJELOVARSKI DORUČAK Goran Predragović više neće morati bacati zdrav urod

Goran Predragović bavi se uzgojem krumpira i hokaido i buter tikvica, a sve do ove jeseni svoje proizvode prodavao je preko prijatelja, poznanika, na bjelovarskoj tržnici i preko društvene mreže Facebook. S obzirom da godišnje proizvede između 35 i 40 tona krumpira, jasno je da tržište za toliku količinu nije jednostavno organizirati – previše je to za prodaju na placu i prijateljima, a premalo za ulazak u trgovačke lance. Primjera

OTVOREN BJELOVARSKI SAJAM Gotovo 500 izlagača spremno čeka 50-ak tisuća posjetitelja

Jutros (petak) u 10 ujutro ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio jubilarni 25. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam. Već od samoga jutra počeo se okupljati veliki broj izlagača, posjetitelja, a kasnije i visokih dužnosnika. Osim ministra Tolušića i domaćih političkih snaga, župana Bajsa i gradonačelnika Hrebaka, Bjelovarski sajam ove godine okupio je i veleposlanike Mađarske, Češke i predstavnika veleposlanika Austrije kao i ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, Zdravka Barača, predsjednika Hrvatske