Poznata i ugledna Bjelovarčanka Jadranka Matašin na ove će parlamentarne izbore izići kao kandidatkinja na listi Koalicije rada i solidarnosti Bandić Milan 365. Do sada se nije bavila politikom, no mogućnost kvalitetnijeg i boljeg povezivanja Bjelovara i glavnog grada Hrvatske koju nudi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponukao ju je i da se osobno angažira u političkim vodama. Slično razmišlja sve veći broj Bjelovarčana, pa se Bandićevu pridružio poduzetnik Luka Iličić, direktor i suvlasnik uspješne bjelovarske tvrtke Sirovina, koji je koordinator Koalicije za Bjelovar. Jadranka Matašin govori da se politički angažirala jer postoji trenutak u životu kada se čovjek može i mora politički angažirati na državnoj razini, kako bi se uključili u stvaranje još boljeg životnog okruženja na lokalnoj razini.
Zašto ste se odlučili za Koaliciju Bandić Milan 365?
– Prije svega zbog toga što Bjelovar teritorijalno pripada Zagrebu, a tom velegradu može ponuditi svoju proizvodnju. U Zagrebu je gotovo četvrtina Hrvatske – od stanovništva do gospodarstva, pa i prirodno spadamo u tu teritorijalnu i gospodarsku simbiozu. Zbog želje i težnje svih nas Bjelovarčana koji smo na korak do Zagreba, kako bismo ubuduće daleko više sudjelovali u svim blagodatima koje uživaju stanovnici naše metropole. Sada nam se pruža ruka suradnje, naslanjanje na gospodarstvo metropole.
Bez obzira što je zagrebački proračun daleko najveći, Milan Bandić zalaže se za decentralizaciju?
– To je točno. Jedan od prioriteta Koalicije Milana Bandića jest ravnomjerniji razvoj svih regija Hrvatske, jer zatečeni jaz je prevelik i degradirajući. S druge strane, Milan Bandić kroz pet mandata kao zagrebački gradonačelnik dokazao je da hoće i može svojom vizijom i radom ostvariti zacrtane ciljeve. Socijalna politika Grada Zagreba osigurala je jednake uvjeta školovanja za sve, s besplatnim udžbenicima za sve učenike osnovnih i srednjih škola, s besplatnim prijevozom za te učenike, s bitno najnižom participacijom roditelja za smještaj djece u dječje vrtiće, a pogledajmo i koje sve povlastice ostvaruju umirovljenici Grada Zagreba.
BJN: No, za visoku socijalnu osjetljivost potrebno je i snažno gospodarstvo. Kako Koalicija stoji po tom pitanju?
– Autor našeg gospodarskog programa je dr. Ljubo Jurčić, jedan od nedvojbeno najvećih hrvatskih gospodarskih stručnjaka. Naš gospodarski program zagovara povećanje domaće proizvodnje, kao i ublažavanje posljedica neuravnoteženog razvoja.
Što birači II. izborne jedinice mogu očekivati od saborskih zastupnika Koalicije rada i solidarnosti?
– Vrijeme političkih obećanja i fraza, nadam se, je iza nas. Vrijednosti životnog okruženja u Hrvatskoj previše su urušene – od gospodarskih, zakonodavnih, kulturnih, moralnih i drugih. Zar Hrvatska i naša mladost zaslužuje ovakvu retoriku u izbornoj kampanji? To je još jedan od dokaza kako se urušava Hrvatska u svim životnim segmentima, pa i u dnevnom javnom obraćanju građanima. To je nedopustivi vokabular, a on se događa na najvišim instancama ove države. Članovi naše Koalcijie, poput profesora Ljube Jurčića i Damira Kajina, kritički i britko osvrću se na zatečene probleme ovog društva koji traže hitno djelovanje i neophodno zaustavljanje zakonodavnog stampeda koji se više ne može pratiti i koji nosi totalnu nesigurnost u poslovanju ili na bahato rješenje kredita u švicarskim francima koje vodi u propast, a da ne govorim o totalnom zanemarivanju odlaska najobrazovanijih ljudi. Ali, oni ne žele gubiti vrijeme i energiju na optuživanje vladajućih blokova, jer sada je vrijeme da nas iz svekolikog negativnog kretanja društva izvuku rad, struka, zajedništvo, solidarnost i odgovornost sa svim moralnim vrijednostima koje su izgubljene.