Damir Bajs je pokrenuo, nastavio ili pak “oživio” niz ključnih projekata poput, primjerice, javno-privatnog partnerstva u škologradnji, regionalnog Centra za gospodarenje otpada i izgradnje nove zgrade bolnice za čiji je dovršetak nužna potpora s državne razine

Birači ovoga kraja na predstojećim parlamentarnim izborima prvi puta do sada imat će jedinstvenu mogućnost izabrati predstavnika koji će, neopterećen stranačkom stegom, lobirati za projekte na razini II. izborne jedinice, i to najvećim dijelom upravo za one koje je i sâm osmišljavao. Riječ je o Neovisnoj listi Damira Bajsa, aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana koji u svojoj bogatoj političkoj biografiji bilježi, primjerice, i to da je svojedobno slovio za najpopularnijeg ministra u Vladi RH. Kao župan, Damir Bajs je pokrenuo, nastavio ili pak “oživio” niz ključnih projekata poput, primjerice, javno-privatnog partnerstva u škologradnji, regionalnog Centra za gospodarenje otpada i izgradnje nove zgrade bolnice za čiji je dovršetak nužna potpora s državne razine.
Prema izbornim listama, našemu kraju ponovno prijeti opasnost da na državnoj razini neće imati dovoljan broj predstavnika nužan za realizaciju kapitalnih projekata?
– Čak i oni ljudi koji su iz našega kraja, na tim su listama nisko pozicionirani, tako da imaju malu šansu za ulazak u Hrvatski sabor. Mi u Saboru moramo imati predstavnika koji će zastupati naš kraj, kao što ih imaju u Istri ili Slavoniji. Samo na taj način možemo dovršiti projekte koje smo započeli na regionalnoj razini, poput izgradnje nove bolnice, škologradnje, dovršetka brze ceste prema Zagrebu i CGO-a.
Na koji način namjeravate “natjerati” buduću Vladu da podrži projekte ovoga kraja?
– Prema svim procjenama, buduća Vlada imat će “tanku većinu”, što nas stavlja u povoljan pregovarački položaj. Za razliku od drugih, koji će možda imati neke druge prioritete, naš će prioritet u pregovorima s novim mandatarima, koju god oni političku opciju predstavljali, biti projekti ovoga kraja. Svoju podršku uvjetovat ćemo realizacijom naših projekata koji su inače u visokoj fazi pripremljenosti.
Znači li to da funkciju župana namjeravate zamijeniti saborskom foteljom?
– Ne. Bit ću potpuno jasan – ja sam župan i ostat ću župan, ali želim u Saboru imati čovjeka koji će zastupati naš kraj. Pregovarat ću u ime naše liste, a naši osnovni uvjeti bit će početak gradnje nove bolnice, gradnja škola i školskih objekata u našoj županiji te završetak brze ceste Zagreb – Bjelovar. To će biti naši uvjeti za podršku bilo kojoj Vladi.
BJN: Da biste uopće došli u poziciju da pregovarate o ključnim projektima na ovaj kraj, morate steći povjerenje velikog dijela birača. Pri tome vi imate određena ograničenja u odnosu na “velike” stranke. Sigurno nemate toliko velik budžet, nemate razrađenu stranačku infrastrukturu… Na neki način, vi ste David, oni su Golijati?
– To što ste rekli je točno, ali ne slažem se da su to naša ograničenja. Primjerice, kako bi naša lista bila pravovaljana, mi smo morali prikupiti određen broj potpisa. Mojim suradnicima i meni nije bilo teško otići među ljude, čuti što govore i na koje probleme ukazuju. S druge strane, njihov veliki odaziv tumačim kao poruku da imam njihovu naklonost. Na kraju smo, za razliku od nekih drugih lista, prikupili višestruko veći broj potpisa nego što je bilo potrebno.
Ne pada vam teško biti na terenu?
– Ne, dapače. Smatram da je poruke koje želimo poslati građanima najbolje poslati osobno, u neposrednom razgovoru i zato ćemo mnogo raditi na terenu. Naša poruka je jasna, zalažemo se za gospodarstvo, poljoprivredu i regionalne projekte. Želimo kvalitetan rad koji smo na županijskoj razini odradili tijekom posljednjih godina, prenijeti, odnosno nastaviti na državnom nivou, što je neophodno kako bismo dovršili najveće projekte.