Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak – Taritaš posjetila je Zrinski Topolovac, jednu od najmanje razvijenih općina u Hrvatskoj i tom je prilikom s načelnikom Slavkom Došenom potpisala ugovor kojim je Općina od Ministarstva dobila 30 tisuća kuna namijenjenih uređenju tamošnjeg groblja.
Radi se ujedno o općini koja nema niti jednog metra vodovodne mreže, što je ministrica istaknula kao pokazatelj koliko je loša infrastruktura na pojedinim dijelovima Bjelovarsko – bilogorske županije. Istaknula je kako joj je želja, bude li i u idućem mandatu ministrica, obići sve općine i gradove u Hrvatskoj.
Volim raditi na terenu
-Želim obići sve općine i gradove, vidjeti koji su im stvarni problemi i novcem iz ministarstva pomoći im u financiranju asfaltiranja cesta, gradnji kanalizacije. Područje Bjelovara i Bilogore, koje jako dobro poznajem, jedno je od lošijih po tom pitanju i to je jedan od ključnih problema ovoga kraja, koji treba što skorije rješavati, čemu se i namjeravam posvetiti, kazala je ministrica, inače rođena Bjelovarčanka.
Mandat Mrak – Taritaš obilježilo je upravo to što se često nalazi na terenu, a takav je slučaj bio i sa projektom legalizacije nezakonito sagrađenih zgrada. -Nisam dozvolila niti u jednom trenutku da zakon o legalizaciji ostane mrtvo slovo na papiru. Naime, možete vi napisati savršen, idealan, najbolji zakon na svijetu, no ukoliko ne pratite njegovu primjenu – uzalud vam cijeli posao. Ne smijete si dozvoliti da sjedite u uredu i primate izvješća o tome kako se gdje što radi – morate otići na teren. Tako sam nekoliko puta obišla Hrvatsku i sve urede u općinama, županijama i gradovima koji se bave legalizacijom, razgovarala sa županima, gradonačelnicima, pročelnicima ureda, djelatnicima, vidjela što ih muči, na kakve probleme nailaze tijekom posla, i rješavala ih u hodu. I to vam je to. Do danas smo riješili oko 60 posto svih predmeta i izuzetno sam zadovoljna učinjenim poslom, istaknula je.
Svaka se kuna vratila
Upravo od legalizacije došla su sredstva kojima su obnovljena poplavljena područja Županjske Posavine.
-Svaka kuna koju su građani izdvojili za legalizaciju vratila se u prostor, i to baš u trenutku kad je bila najpotrebnija. Što se tiče obnove Županjske Posavine, mogu reći da je to bio doista vrlo zahtjevan posao, puno je tu bilo emocija, želje da se u što kraćem roku napravi što više, i sad, na kraju mogu reći da sam izuzetno ponosna na sve što smo napravili. No nije bilo lako , radilo se izravno o ljudskim sudbinama, i zato sam vrlo često išla na teren vidjeti kakva je situacija, rekla je ministrica Mrak Taritaš.
Unatoč svojim uspjesima, ministrica se na listi HNS-a, SDP-a i ostalih koalicijskih partnera, nalazi na osmom mjestu, koje joj ne j garantira direktan ulazak u Sabor već se za njega mora izboriti preferencijalno.
Konkretni prijedlozi i rješenja
-Ove godine po prvi put na parlamentarnim izborima imamo preferencijalno glasanje što znači da birači odabiru osobu s imenom i prezimenom. To je prilika da naši građani biraju one osobe, imenom i prezimenom, kojima vjeruju, koji su pokazali kako znaju, koji imaju vidljive rezultate. Moje osmo mjesto na listi nije jamac da ću izravno izboriti mjesto u Saboru. Zato je važno da građani iz moje druge izborne jedinice koji mi vjeruju zaokruže broj osam na našoj koalicijskoj listi, koja ima broj 14“, rekla je Anka Mrak – Taritaš.
Odala je i koje stvari su joj prioriteti u budućem mandatu.
-Tri su ključne stvari- ujediniti katastar i gruntovnice, napraviti zakon o legalizaciji komunalne infrastrukture i izraditi novi zakon o komunalnom gospodarstvu kojim bi se na posve drugačiji način definirala komunalna naknada. Posebna je tema i energetska učinkovitost. U Virovitici je prošli tjedan jednim potpisom omogućeno da ode milijun kuna za energetsku obnovu đačkog doma, a idući tjedan potpisati ćemo još 12 sličnih ugovora u drugim dijelovima Hrvatske, zaključila je Mrak – Taritaš.