Dok cjelokupna javnost u nevjerici promatra kako političke opcije iznova ne mogu postići dogovor oko sastava vlade i već s nestrpljenjem iščekuje rasplet napete političke situacije u zemlji, tko bi rekao da u Zvijercima, prigradskom naselju s blizu dvije tisuće stanovnika, među političkim strankama vlada–sklad.
Barem tako tvrde članovi tamošnjeg vijeća mjesnog odbora kojeg čine čak četiri različite stranke; SDP, HDZ, BUZ, HSLS, te nezavisni kandidati. No, bez obzira na stranačku pripadnost, kažu, dobrobit Mjesnog odbora i njegovih stanovnika im je na prvom mjestu.
HDZ drugi po snazi
-Svih devet članova našeg Mjesnog odbora se dogovori bez ikakvih problema. Slobodno mogu reći kako smo u proteklih godinu dana sve odluke donijeli jednoglasno. Istina, dogodilo se da tu i tamo da netko od članova zbog obveza izostane sa sjednice, no vjerujem da ne bi glasali protiv odluka koje su progresivne i bitne za naše stanovnike–kaže Davor Somljačan, koji je kao nezavisni kandidat pobijedio za predsjednika mjesnog odbora. HDZ, pak, osvojila je dva mandata zbog čega je druga stranka po snazi unutar vijeća, odmah iza ukupno četiri nezavisna vijećnika.
-Sve što je povoljno za naš mjesni odbor mi podržimo. Ponekad zna biti žustro na sastancima i baš se uvijek ne slažemo sa svim prijedlozima, ali se na koncu uvijek nekako dogovorimo–kaže vijećnik HDZ–a Zvonimir Šibenik.
Bez strančarenja
Njihovi ljuti protivnici, SDP, uspjeli su osvojiti tek jedan mandat u vijeću isto kao i Blok umirovljenici zajedno (BUZ).
-Svima nam je u interesu da se napravi što je više moguće. Zato kada raspravljamo o nečem bitnome, dajemo prijedloge ili rješavamo probleme, zaboravimo na stranačku pripadnost i stranačke boje ostavljamo sa strane. Tako smo nedavno riješili asfalt u Antićevoj ulici u duljini od 600–tinjak metara. Ulica je bila klasični makadam i da nismo svi u vijeću bili složni, da je samo netko opstruirao naše uzastopne molbe prema gradu Bjelovaru, vraga bi mi još vidjeli asfalt, priča SDP–ovka Miljenka Jakupčević Maglajlija koja obavlja i dužnost zamjenice u mjesnom odboru. Upravo je inicijativa za asfaltiranjem ulice, kaže, prije dvije godine stigla od HDZ–ovca Zvonimira Šibenika, a u SDP–u su je bezuvjetno podržali.
‘Uletio’ i HSLS
No, možda najzanimljiviji detalj unutar vijeća može se povezati s mandatom koji pripada HSLS–ovcu Goranu Romeku.
-Goran je zbog studentskih obaveza već duže vrijeme u Zagrebu i nije u mogućnosti dolaziti na naše sastanke. Kako je njegova stolica prazna, jednoglasno smo odlučili da na to mjesto zasjedne Ivana Binički, bivša vijećnica koja je u bivši saziv vijeća ušla kao predstavnica HSLS–a. Žena je u nekoć bila zaposlena na održavanju društvenog doma i dobro poznaje situaciju u mjesnom odboru. Osim toga, željeli smo da sve stranke budu zastupljene i da sastav vijeća bude donekle ravnopravan–kazao je Somljačan.
Dodaje i kako im je trenutno u prioritetu izmjena krovišta na mjesnom domu i nogostup kroz Ulicu Kamile Kolbe.
-Kada smo se na sastanku složili oko nogostupa, prikupili smo peticiju s kojom idemo prema Gradu Bjelovaru. Iskreno se nadam da će nas podržati i u ovom projektu–kazao je Somljačan.