Prvih osam mjeseci župana Damira Bajsa

BJ: Kada ste prije oko osam mjeseci preuzeli dužnost, županijska blagajna bila je prazna, a likvidnost se održavala putem kratkoročnih zaduženja. Kakva je situacija danas?
– Županijska blagajna ni danas nije puna, no dugovanje za dospjele obveze uspjeli smo više nego prepoloviti, pa ona danas umjesto 12, iznose oko pet milijuna kuna. Svi odgovorni u Županiji dobili su nalog da skrešu troškove, ali i da obrate dodatnu pozornost na način na koji se troše sredstva i to je dalo rezultate.
BJ: Paralelno ste se morali boriti i s tvrtkama koje su bile u predstečajnoj nagodbi, a negdje je i pokretati. Je li ta “predstečajna faza” iz nas?
– U to vrijeme tvrtke u predstečajnoj nagodbi zapošljavale su svakog desetog radnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i zbog toga je dogovor s vjerovnicima bio prioritet. Da su tvrtke poput Elektrometala i Ljevaonice i slični veliki poslodavci završili u stečaju, gospodarska situacija bila bi mnogo gora, a podsjetit ću kako je u našoj županiji tijekom ovih šest godina krize BDP više padao nego na državnom nivou. Velike tvrtke s našeg područja, zahvaljujući među ostalim i našemu angažmanu, izbjegle su stečajeve. Proizvodnja je očuvana, očuvana su i radna mjesta, iako su mnogi bili skeptični.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 15 ili pretplatom na naše online izdanje.