ORaH je najpovoljnija alternativa za budućnost Hrvatske, jer ima detaljno razrađene programske politike o svim društvenim i gospodarskim problemima, kao i odgovor na sva ključna pitanja razvoja

Stranka Održivi razvoj Hrvatske, ORaH, proslavila je svoj drugi rođendan na bjelovarskom korzu, i to u društvu predsjednice Mirele Holy. Istoga dana, 29. listopada, prije dvije godine osnovan je ORaH-a kao 142. politička stranka u Hrvatskoj. Rođendanska proslava bila je idealna prilika i za upoznavanje Bjelovarčanke programom i s kandidatima OraH-a za II. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima.
Nastavljajući zanimljivu i lepršavu predizbornu kampanju s kojom je ORaH- osvojio simpatije velikog broja građana, Holy je na korzu također sudjelovala i u zanimljivom izvlačenju ORaH-ove “Super sedmice”, dobitne izborne kombinacije. Izvukla je iz “bubnja” lopticu-orah s brojem sedam, a isto tako su orah s istim brojem izvukli i ORaH-ovi kandidati i građani koji su svojevrstan izborni suvenir mogli ponijeti sa sobom. Naime, sedam je broj liste ORaH-ovih kandidata na izbornom listiću i naravno broj koji ORaH-ovci smatraju dobitnom kombinacijom za sve građane koji žele Hrvatskoj “promijeniti smjer”.
– Dvije velike koalicijske kobasice šalju poruku građanima da na izbore ne treba ni izaći jer su oni sve dogovorili i već raspodijelili mjesta u Saboru. Prema njihovom tumačenju, rezultati su već poznati pa ne znam čemu onda trošimo toliki novac za izbore! Zato poručujem građanima da svakako izađu na izbore jer imaju koga birati – vrijedne i poštene ljude ORaH-a koji će ustrajati na radikalnim reformama ključnih točaka. Jer, izborni rezultati se ne znaju dok se ne prebroje glasovi – poručio je Alen Baščevan, voditelj Izbornog stožera OraH-a i kandidat na izbornoj listi ORaH-a u 2. Izbornoj jedinici.
Nema koaliranja
Mirela Holy je na press-konferenciji ponovila da nema nikakvog koaliranja ni sa kime i da bi manjinska vlada bila najbolje rješenje jer bi bila prisiljena prihvatiti i provoditi najkvalitetnje programe.
– ORaH je najpovoljnija alternativa za budućnost Hrvatske, jer ima detaljno razrađene programske politike o svim društvenim i gospodarskim problemima i odgovor na sva ključna pitanja razvoja – poručila je predsjednica stranke.
Bjelovarčanka Marina Balen, kandidatkinja ORaH-a poručila je svim građanima da izbori nisu završeni kao što to žele prikazati velike stranačke koalicije, jer ORaH-ove ankete pokazuju da ORaH u II. izbornoj jedinice ne samo da sigurno prolazi izborni prag, nego prema raspoloženju građana može očekivati ulazak u Sabor s dva kandidata.
– ORaH na izbornoj listi ima čak tri kandidata iz Bjelovara i ukupno pet s područja županije. Istovremeno je ORaH i jedina stranka koja je ponudila građanima polovicu ženskih kandidata – istaknula je Balen i dodala kako ORaH-ovi kandidati nisu poznate medijske zvijezde, ali su pošteni i marljivi ljudi koji su se spremni beskompromisno boriti za državu u kojoj će svi građani biti jednaki i imati ista prava.
– Pravila igre za sve građane moraju biti ista, jer je Hrvatska gladna poštenja i pravde – naglasila je Balen i poručila da je zbog toga važno da na izbore izađe što veći broj građana jer samo tako je moguće promijeniti smjer i riješiti se onih koji su 25 godina samo obećavali, a ništa nisu učinili za Bjelovar. Promjene nisu moguće s onima koji su nas doveli u sadašnje stanje, jer primjenom istih modela nije moguć zaokret.

Preustroj države
Jedna od osnovnih točaka ORaH-ovog programa o kojem se govorilo i na bjelovarskom korzu je potreba državnog preustroja, i to smanjivanjem broja općina, gradova i županija prema njihovom financijskom kapacitetu tako da bi Hrvatska umjesto 20 županija imala četiri regije i Grad Zagreb. To bi značilo uspostavljanje bogatijih regija u kojima odlučuju građani regionalizacijom i financijskom decentralizacijom. Smanjenje prevelikog broja županija i općina je nužno jer nisu ekonomski opravdane. Pored toga, nužna je oštra porezna reforma. To su stvari koje dosadašnje vladajuće strukture jednostavno nisu htjele provesti. Drugo pitanje je bilo promjena maćehinskog odnosa prema poljoprivredi i na razini države i na razini županije te nova strategija poljoprivrede u kojoj će konoplja, biljka s tisuću proizvoda odigrati važnu ulogu u razvoju ne samo poljoprivrede nego i ukupog gospodarstva.