Domoljubna koalicija će zasigurno pobijediti, a moja je zadaća stvoriti blok naših i zastupnika Virovitičko podravske županije i što prije izboriti dovršetak brze ceste, poručuje Hrebak
Mi jesmo dio velike koalicije, ali ja ću uvijek zastupati interese Bjelovara, a nisam siguran da će to činiti Most Bože Petrova iz Metkovića, ili Milan Bandić, koji gotovo da i nemaju Bjelovarčana na svojim listama
Dario Hrebak uzeo je godišnji odmor kako bi sudjelovao u izbornoj kampanji, a često ga je koristio i kada je iz Zagreba morao putovati do Bjelovara kako bi sudjelovao na sjednicama Gradskog vijeća. Podsjetimo, on je prije četiri godine bio prisiljen policijsku odoru zamijeniti mjestom savjetnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, i to kako bi se politikom mogao baviti i nakon što će stupiti novi Zakon o policiji. Iako poput mnogih mladih Bjelovarčana radi u Zagrebu, cilj mu je vratiti se u Bjelovar kako bi više vremena mogao provoditi sa svojom obitelji – suprugom Valentinom i jednogodišnjim sinom Karlom. S obzirom da je Hrebak jedan od najaktivnijih bjelovarskih političara, mnogi njegovi sugrađani uvjereni su da on ne samo živi, već i radi u Bjelovaru.
Ulazimo u posljednji tjedan kampanje, kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom?
– Posljednji tjedan uvijek je i najteži. Na jako malo toga može se utjecati, većina birača već se opredijelila. Sada se eventualno još može pokušati one neodlučne ili razočarane birače motivirati da izađu na izbore i glasaju.
Što poručujete upravo tim biračima?
– Izbori su svakih četiri godine. Nije istina da se ništa ne može promijeniti. Dapače, može biti i gore nego što je sada. Ako gledamo iz perspektive Bjelovara, nama se po prvi puta u povijesti može dogoditi da Bjelovar nema saborskog zastupnika, što bi bila prava politička šteta, veliki udarac za naš grad i korak prema daljnjoj marginalizaciji i propadanju Bjelovara. Mi moramo imati što snažniji politički utjecaj u Zagrebu jer se tamo donose odluke. Ne može se netko iz Metkovića, Koprivnice ili Zagreba boriti za naše interese i bjelovarske projekte kao što bi to činili bjelovarski zastupnici.
Zasigurno ima lokalpatriota koji bi Vam kao Bjelovarčanu dali glas, ali ne žele HDZ koji predvodi Domoljubnu koaliciju?
To nije u potpunosti točno, jer po prvi puta u naš demokratski sustav uvedena je mogućnost preferencijalnog prava glasa. Konkretno, osoba koja glasa za mene, daje glas meni kao HSLS-ovom kandidatu, a prvenstveno bjelovarskom kandidatu koji će se boriti za interese Bjelovara, a ne samo listi. Mi jesmo dio velike koalicije, ali ja ću uvijek zastupati interese svoga grada. Nisam siguran da će primjerice, Most Bože Petrova iz Metkovića ili stranka Milana Bandića, koji gotovo da na listama nemaju niti jednu osobu iz Bjelovara, zastupati interese Bjelovara. Uostalom, kako možete biti sigurni da glasanjem za malu stranku niste u budućem postizbornom dogovoru dali glas HDZ-u ili SDP-u? Ono što je još bitnije, s obzirom da imam velike šanse ući u Sabor, glas za mene nije bačen glas. HSLS-u se na izborima 2011. godine dogodilo da smo imali odličan program i dobili 74 tisuće glasova koji su otišli u vjetar i postali bačeni glasovi samo zato što nismo prošli izborni prag. S druge strane, imamo neke manje stranke koje su u zadnjih par tjedana popularne i koje mediji dosta guraju i tretiraju kroz ankete kao iznenađenje izbora, iako znamo koliko dobro ankete prognoziraju rezultate.
Zašto je bitno da Bjelovar ima svoj politički lobi?
– Za Bjelovar je izuzetno bitno da se zaustavi proces marginalizacije i propadanja grada. Kriza nas je pogodila kao i druge gradove, ali još nas je više pogodilo to što više nemamo ljude koji bi se brinuli za naše bjelovarske projekte u Zagrebu, gdje se donose sve odluke. U Bjelovaru više nemamo dopisništvo Večernjeg lista, redakciju HRT-a, a mnoge naše poznate tvrtke su na koljenima. Sve više sjedišta državnih institucija odlazi iz našeg grada u Varaždin ili Koprivnicu. Mnogo toga smo izgubili protekle četiri godine jer nismo imali zastupnike iz Bjelovara koji bi se borili za naše projekte u Zagrebu. Prije četiri godine na izborima je pobijedila Kukuriku koalicija čiju listu u našem kraju je nosio bivši gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić. Zar mislite da je slučajnost da se krak brze ceste, iako skuplji, gradi prije prema Koprivnici, a ne prema Bjelovaru!?
Kako procjenjujete šanse ostalih lista u našoj jedinici?
– Očekujem pobjedu naše liste, a najveće nade polažem u to da će Bjelovarčani birati ne samo temeljem dojma, već da će gledati i interese Bjelovara. Jako teško će biti malim listama, s obzirom da ih je jako puno i sve se bore za prelazak izbornog praga. Nadam se samo da neće biti jako puno propalih glasova. Na zadnjim parlamentarnim izborima takvih je glasova bilo više od četvrtine.
Obzirom da imate velike šanse da uđete u Sabor, koji bi bio vaš prvi potez?
– San svakog Bjelovarčanina je završetak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru. Obzirom da je proračun za 2016. godinu već donijela Vlada u odlasku, bojim se da smo izgubili još jednu godinu u kojoj nismo osigurali sredstva i ubrzali izgradnju. Prvo što ću učiniti nakon što Domoljubna koalicija pobijedi jest da ću uspostaviti suradnju sa saborskim zastupnicima Domoljubne koalicije iz Virovitičko-podravske županije i ojačati politički blok za brzu cestu. Virovitičanima je ta cesta jednako važna kao i nama, a znaju da ako cesta dođe u Bjelovar, doći će onda puno lakše i do Virovitice.