Pozitivni trendovi u gospodarstvu Bjelovarsko-bilogorske županije nisu zaobišli obrtnike. Iako su određeni pokazatelji poput broja obrtnika u županiji i dalje u neznatnom padu, pa je tako 2016. godina završila s 30-ak obrta manje od prethodne godine, onaj najbitniji pokazatelj, a riječ je o broju zaposlenih, napokon je u porastu.
Naime, krajem 2014. godine županijski obrtnici zapošljavali su 2.283 osobe, dok se krajem prošle godine ta brojka popela na 2.462. Podsjetimo, 2009. godina bila je godina kada se ekonomska kriza svom silinom sručila na Hrvatsku, pa tako i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, te potpuno promijenila dotadašnje pozitivne trendove. Od 2009. godine nadalje sve je u padu – broj zaposlenih, prihodi, izvoz i investicije, a takvo stanje počelo se mijenjati prije nešto manje od tri godine, otprilike godinu dana nakon lokalnih izbora.

Naslonjeni na velike sustave

Naime, od 2014. godine do danas gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije bilježi znatno bolje pokazatelje od hrvatskoga prosjeka, ali i od okolnih te županija koje su prve izašle iz krize. Broj zaposlenih tako je u protekle tri godine povećan za njih oko tisuću, a to je ujedno i razdoblje u kojemu su zabilježena velika ulaganja u gospodarstvo, posebice u proizvodne pogone.
– Uistinu smo se nadali da će prošla godina napokon biti i ona godina koja će završiti s većim brojem obrta, pogotovo zašto što smo u ljetnim mjesecima bilježili porast broja obrta, no došla je zima i samo u prosincu zatvorilo se 15 obrta. No, bitno je da se osjeća optimizam i da se sve više mladih raspituje oko toga kako otvoriti obrt. To nam daje za pravo vjerovati u svijetlu budućnost – govori Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. Dodaje kako je obrtništvo oduvijek bilo naslonjeno na poduzetnike, na velike sustave. Kada njima krene dobro, pojašnjava, krene i obrtnicima, uz određen vremenski odmak od otprilike desetak mjeseci, a tako je i sada. Iako je, dakle, oporavak gospodarstva “glavni krivac” za oporavak obrtništva, Grgić napominje i kako Bjelovarsko-bilogorska županija kao institucija ima određene zasluge.

Župan ima sluha

– Županija pomaže financirajući nastup naših obrtnika za sajmovima, što je dobra investicija jer sajmovi su mjesta na kojima se sklapaju poslovi, dolazi do širenja tržišta i poslovnih kontakata. No, ta financijska pomoć nije jedino na što možemo računati u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dapače, vjerojatno je i puno važnije to što župan Damir Bajs ima sluh za naše potrebe i uvijek će nam pomoći – govori Grgić spominjući kao posljednji u nizu primjera carinarnicu u Bjelovaru. Naime, kada je u Bjelovaru ukinuta mogućnost carinjenja, obrtnici su, baš kao i svi ostali poduzetnici, morali putovati do Koprivnice. To je putovanje iziskivalo i novčani trošak, ali i mnogo vremena koje obrtnik može utrošiti na neke druge, svakako profitabilnije načine. Zahvaljujući naporima Bjelovarsko-bilogorske županije, početkom ove godine mogućnost carinjenja vraćena je u Bjelovar. Primjera uspješne suradnje Bjelovarsko-bilogorske županije i obrtnika zapravo je mnogo više, a slučaj s carinjenjem jedan je od onih medijski eksponiranijih. (bjn)