Tek svaka treća Bjelovarčanka redovito dolazi na PAPA-test, jednostavnu i brzu pretragu vrata maternice, preventivni pregled koji doslovno može spasiti život. Neslavna je to statistika ginekologa dr. sc. Alena Šelovića, u čijem je timu trenutno oko sedam tisuća pacijentica.

-Poražavajuće niska kultura pravodobne i sustavne skrbi o vlastitu zdravlju zabrinjava, posebice kada je riječ o mlađoj populaciji žena, koje to također ne čine. Primjerice, do karcinoma vrata maternice uopće ne bi ni trebalo dolaziti jer se premaligne promjene na stanicama vrata maternice mogu jednostavno dijagnosticirati PAPA-testom te u potpunosti izliječiti prije prelaska u malignu fazu bolesti – tvrdi dr. Šelović, napominjući da se u skandinavskim zemljama na preventivne preglede, uključujući i PAPA-test, odaziva trostruko više žena nego kod nas.

Srednjoškolke pojma nemaju

Dodaje kako je, na žalost, u nas na djelu kronični nedostatak zdravstvenog odgoja u školi.
-Na jednom od rijetkih predavanja na koje sam bio pozvan predavati o spolno prenosivim bolestima, iznenadio sam se činjenicom kako manje od polovine srednjoškolki znaju čemu služi PAPA test. Doda li se tome i činjenica kako je kampanja za Nacionalni program cijepljenja mladih protiv HPV-virusa, kao znanstveno dokazanog uzročnika karcinoma vrata maternice, odrađena „traljavo“, nemamo se čemu čuditi – kaže dr. Šelović te ističe kako pušenje dokazano povećava onkogeni potencijal HPV virusa.
Za razliku od karcinoma vrata maternice kojemu uvelike pridonosi neodgovorno spolno ponašanje, daleko podmuklije su maligne tvorevine tijela maternice i jajnika. Otkrivaju se, napominje dr. Šelović, ultrazvučnom dijagnostikom i serumskim tumorskim markerima, pri čemu golemu ulogu također ima rano otkrivanje.
-Karcinom tijela maternice najčešći je kod žena u dobi od 50 do 60 godina, a najveći su rizici debljina i povišene masnoće u krvi. Kod karcinoma jajnika pak uvelike utječe genetska predispozicija. Kako bilo, redoviti preventivni pregledi jednom godišnje, uvelike će spriječiti ove bolesti – tvrdi dr. Šelović.
Dodaje kako u svojoj ordinaciji na godišnjoj razini bilježi oko dvije tisuće PAPA testova kojima se u 15 posto slučajeva otkriju premaligne promjene na stanicama vrata maternice. U pitanju je, napominje, oko 300 žena. S obzirom da premaligne promjene u deset posto slučajeva mogu napredovati do karcinoma vrata maternice, njih 30 neće umrijeti od ove bolesti jer su na vrijeme došle na preventivni pregled.

Poražavajuće brojke u BBŽ

* 6 ginekoloških timova skrbi o 46.680 žena
* 14.821 žena na pregledima, najčešće zbog trudnoće
* 10.303 preventivnih pregleda s PAPA-testom
* 1.260 patoloških nalaza