U krugu najbližih članova obitelji, Božica i Ivan Pugar iz Bjelovara, prošle su nedjelje proslavili pola stoljeća zajedničkog života. Njihova ljubav seže u davnu 1964. godinu, u Utiskane, malo selo pokraj Bjelovara, gdje su se na jednoj svadbi upoznali i – odmah zaljubili.
-Bili smo jako mladi, imali smo 20 godina. Prije se nije moglo ići daleko tražiti curu, nije bilo auta, samo bicikl, tako da smo zahvalni svatovima koji su nas spojili – sjetno govori Ivan.
A kada su 8. siječnja ove godine vidjeli snijeg, bilo im je jako drago jer na isti taj datum, samo pedeset godina ranije, snijeg je zabijelio njihove svatove. Bilo ga je, kažu, preko pola metra, ali to ih nije omelo u proslavi koja je trajala od nedjelje ujutro do ponedjeljka navečer. Pravu je zimsku bajku doživjela Božica kada je Ivan saonicama upregnutima u konje došao po nju u Nartu i odveo u Štefanje gdje su izrekli svoje sudbonosno da. Svatovi umalo da se nisu ni dogodili jer zbog tolikoga snijega nisu mogli naći svećenika koji bi došao u Nartu, no uz pomoć obitelji i prijatelja uspjeli su organizirati sve u Štefanju.

Tajna dugovječne ljubavi leži u poštivanju

-Danas me nazvala prijateljica i pitala jesam li na dan svadbe mislio da ću doživjeti pedeset godina braka. Nije mi bilo ni na kraj pameti, nisam o tome ni razmišljao tada – kazao je Ivan.
On i njegova supruga kao recept da dug brak navode poštivanje jedno drugoga.
-To je jedina tajna, nema drugoga recepta jer trzavica i svađa će uvijek biti, ali sve to prođe i zaboravi se. Važno je da bračnog druga i nakon tolikih godina poštujete – otkrila nam je Božica.
Nakon svatova ostali su u Narti, svojem rodnom kraju, već ubrzo su se preselili u Male Sredice gdje su skupa proveli idućih pedeset godina. Sve su preživjeli, za početak veliki snijeg, a kasnije i ozbiljnije probleme, veselili se dolasku djece i unuka, ali i zajedno tugovali u nekim situacijama. Njihova priča budi optimizam u vremenu kada brakovi traju sve kraće, a vjenčanja se odgađaju zbog sitnica.