Vjerojatno paradoksalno, no u vremenu kada tržište zlata doživljava svoje zlatno doba, sve je manje pravih zlatara koji će od komada zlata, srebra ili nekog drugog plemenitog metala vlastitim rukama znati izraditi prava mala umjetnička djela. Na sreću, u Bjelovaru još uvije ima takvih, a nakon završene škole, i zlata vrijednog iskustva u očevom obrtu, zanat je u 22 godine do savršenstva izbrusio zlatar Damir Černi. Naime, procjenjuje se da danas na tržištu imamo samo 10-ak posto zlatara koji se bave samom proizvodnjom nakita, dok su svi stali isključivo trgovci. Upravo takav je naš sugovornik koji i danas, nakon više od 22 godine u ovom zanatu, svoj posao i dalje obožava.
Iz mašte u stvarnost
-Ovo je zaista divno zanimanje jer kada ispunite želje klijenta i njegovu maštu pretočite u stvarnost, nema ljepšeg osjećaja. Vrlo često je riječ o izradi zaista posebnih komada nakita koji sa sobom nose sentimentalnu vrijednost pa tako naši klijenti vrlo često traže izradu zaručničkih ili vjenčanih prstena, izradu nakita od koji će biti optočeni njima posebnim kamenom ili pak izradu pločica s imenima koja uvijek imaju posebno značenje – pojašnjava nam Černi napominjući kako uz dovoljnu dozu preciznosti i strpljivosti, ali i smisla za estetiku te ponajprije velike ljubavi prema ovom poslu nema te skice slike ili zamisli koja se ne može pretvoriti u stvarnost. Danas je to i znatno lakše nego na početku njegove karijere budući da danas ljudskoj ruci u pomoć priskače i tehnologija.
-Dok se nekada apsolutno svaki detalj morao posve ručno oblikovati, danas se većina poslova ipak može odraditi strojno uz pomoć CNC strojeva, no i dalje je riječ o ručnoj proizvodnji. Naime, danas se finalni proizvod može napraviti u 3D-u. Sve se to prebaci u računalo koji zamisao prebacuje u stroj iz kojeg izlazi finalni proizvod – pojašnjava moderni postupak proizvodnje naš sugovornik napominjući kako su skupi strojevi negativna strana modernizacije. Ovakva modernizacija omogućila je i samo skraćivanje postupka izrade nakita, no i dalje je riječ o postupku za koje je potrebno vrijeme. Naime, prsten nastaje pomakom čarobnog štapića, već je za njegovu izradu, ovisno o detaljima, potrebno i nekoliko dana.
Ideja klijenta, savjet zlatara
-Kada je riječ o samom dizajnu, klijenti vole donijeti gotove slike, a neki i sami dizajniraju, no najbolje riješenje postiže se u dogovoru sa zlatarom. Naime, klijenti često imaju zamisli koje nisu baš praktične pa je nekada dobro poslušati i savjet stručnjaka – savjetuje naš sugovornik dodajući kako je usluga izrade unikatnih komada nakita tek nešto skuplja od standardnog programa. Upravo je to jedna od prednosti koja kreativce privlači korištenju ovakvih zlatarskih usluga jer nema ništa ljepše od lijepo izrađenog elegantnog i unikatnog komada nakita. Upravo zato naš se sugovornik danas ni ne boji za nastavak obiteljske tradicije jer najmlađi članovi obitelji već danas pokazuju interes za zlatarstvo.
-Iako moj sin ima tek 12 godina, volio bih da nastavi obiteljsku tradiciju, a kako stvari sada stoje, to bi se moglo i ostaviti jer interesa mu ne manjka. Isto vrijedi i za moju kći, ali nećakinju koje uživaju u našoj zlatarni. Ljubav je to koja se gradi od malih nogu, no ako jednog danas požele krenuti u nekom posve drugom smjeru, i dalje će imati našu podršku – zaključuje naš sugovornik pred kojim je još puno godina u zlatarskim vodama na radost brojnih bjelovarskih ljubiteljica, ali i ljubitelja lijepog nakita.