Gospodarska kriza koja je posljednjih nekoliko godina temeljito prorijedila broj bjelovarskih poduzetnika i obrtnika u građevinarstvu već pomalo pada u zaborav pa uoči početka nove sezone ne manjka optimizma. Poslova, istina, nema na pretek, ali za zapošljavanje cjelokupne operative ipak dovoljno, kako bi se mirnije dočekao kraj godine s podmirenim računima, isplaćenim plaćama i eventualno još ponekim novim zaposlenim radnikom. Potvrđuje to i Ivan Lovrić, jedan od najstarijih bjelovarskih građevinskih poduzetnika, očekujući kako će biti dovoljno posla za trenutno 10-ak registriranih bjelovarskih građevinaca.

Prebrodili krizu

-Nije riječ o velikim zahvatima, ali posljednjih nekoliko godina u ovo vrijeme smo dizali kredite kako bismo sačuvali radnike i obavljali tek neke sitnije radove od kojih se teško preživljavalo. Unatoč tomu, nismo otpuštali naše djelatnike jer je njihova kvaliteta na takvoj razini da bi na tržištu teško pronašli zamjene. Sada je daleko više optimizma i još kada bi banke povoljnijim kreditima snažnije poticale stanogradnju, vratili bismo se u godine kada je u ovom poslu čak i manjkalo izvođača – kaže Lovrić.
Usprkos svim dosadašnjim problemima trenutno ima 14 zaposlenih, što je dovoljno za ugovoreni opseg poslova u nastupajućoj sezoni, a za glasine o manjku radnika upire prstom u tzv. sezonske tvrtke koje rade od početka proljeća i na kraju građevinske sezone otpuštaju radnike.

„Umjetni“ manjak radnika

-Oni su sada najglasniji jer je lako plaćati radnike dok ima posla, a početkom zime zaposlenicima jednostavno pokažu izlazna vrata i na proljeće ponovo „kukaju“ kako nemaju koga zaposliti. To je tek djelomično točno, s obzirom da je posljednji kvalificirani zidar u Bjelovaru završio školu 1983. godine, ali je na tržištu i nadalje sijaset dobrih majstora koje treba cijeniti. Stoga tvrdim da su priče o manjku građevinskih radnika lansirali oni kojima je građevina tek usputni posao od kojeg žive nekoliko mjeseci u godini, a potom kreću u neke nove poslovne avanture – dodaje Lovrić.
Premda većina njih posluju kao j.d.o.o kojeg je lako osnovati uz mala ulaganja, unatoč legalnosti rade popriličan nered na tržištu, posebice na natječajima gdje se pojavljuju s niskim cijenama koje prema novom zakonu više ne bi trebale biti presudne u izboru izvođača radova. To je, zaključuje Lovrić, tek dio neriješenih problema domaćeg građevinarstva na koje poduzetnici već godinama ukazuju, no za sada, kako se čini, nitko od mjerodavnih nije povukao odlučniji potez u uvođenju reda i jednakih uvjeta dobivanja posla. (čr)