Vlasnici kafića okupljeni oko korza dogovaraju jedinstvenu cijenu kave

Bjelovarčani su jedva dočekali lijepo vrijeme i  uživaju ispijajući kavu na ljetnim gradskim terasama. No, ako je vjerovati kuloarskim informacijama, neće još dugo kavu piti po staroj cijeni. Naime, doznajemo da dio bjelovarskih ugostitelja i vlasnika kafića smještenih na gradskom korzu cijenu šalice kave planira podići za jednu kunu, odnosno sa dosadašnjih sedam, na  osam kuna.
Moglo bi se zaključiti da se radi o nekoj gradskoj odluci prema kojoj bi ugostiteljima bilo propisano da svi moraju imati iste cijene kave, međutim, očito se radi samo  o dogovoru nekolicine ugostitelja, što baš nije najpreporučljivija navika. Posebice jer je dobro znano da je svako dogovaranje cijena i udruživanje u kartel protivno slobodnoj tržišnoj utakmici pa time i zakonski kažnjivo.
Osnovni cilj ideje o povećanju cijene kave je, kako saznajemo iz izvora upoznatog s cijelom pričom, da novu cijenu kave prihvate svi oni čiji kafići imaju doticaja s gradskim korzom. No, uspješnost plana itekako ovisi o broju onih koji se u njega žele uključiti.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 13 ili pretplatom na naše online izdanje.