-Zaplijenili su mi sve vojne odore koje su na sebi imale znakovlje, a na kraju sam zbog toga završila na sudu–priča Darinka Bugarinović, prodavačica na buvljaku nedaleko trgovačkog centra Billa. Njezina nesvakidašnja priča, kaže, započela je prije otprilike mjesec dana kada se policija zaustavile pored njezinog prodajnog mjesta.
-Već mjesecima prodajem staru vojnu opremu među kojom su i odore. Nikada nisam imala problema s tim. Odjednom su se pojavili policajci. Prekopavali su po vojnim uniformama pa sam pomislila da su zainteresirani za kupovinu.
Sud je oslobodio krivnje
Međutim, kako je to sve dugo trajalo, sve mi je to postalo malo sumnjivo. Šokirala sam se kada su mi kazali da sam počinila prekršaj, jer nisam smjela prodavati odore s amblemima. Pokupili su nekoliko odora, a ja sam ubrzo pozvana na Prekršajni sud. Ondje me sudac nakon saslušanja oslobodio krivnje i kazao da će troškovi postupka pasti na teret državnog proračuna. Vjerujte mi, više od toga ne znam. Samo znam da su me nedugo zatim nazvali iz policije da si dođem pokupiti uniforme. Iskreno, to ne planiram učiniti–ispričala je Bugarinović.
Službene oznake mogu nositi samo službene osobe
Iz PU bjelovarsko–bilogorske kažu kako je Darinka Bugarinović prekršajno prijavljena jer je na buvljaku prodavala odore sa službenim oznakama MUP–a i HV–a, a prema Prekršajnom zakonu moguće je kazniti svakoga tko neovlašteno nosi znakove službene osobe. Kako ih je Bugarinović odore prodavala, policija je najvjerojatnije pretpostavila da bi ih netko mogao kupiti i nositi suprotno zakonu.
-Protiv navedene osobe 26. ožujka je podnesen optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Bjelovaru zbog sumnje da je počinila prekršaj iz čl.10 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Temeljem provedenog prekršajnog postupka, sud je prijavljenu oslobodio optužbe budući da nije pronašao inkriminaciju prekršaja opisanog u navedenom članku Zakona. Sud je utvrdio kako nema dokaza da bi okrivljenica počinila djelo prekršaja koje joj je stavljeno na teret pa je oslobođena od optužbe. Prijavljenoj je izrečena zaštitna mjera oduzimanja predmeta (dijelova policijske i vojne odore), koju je sud smatrao potrebnom izreći radi zaštite opće sigurnosti, jer se radi o odjevnim predmetima sa službenim oznakama MUP-a i HV, te je njena primjena propisana kao obavezna. Oduzeti predmeti stavljeni su na raspolaganje PP Bjelovar, te su pohranjeni u skladištu PU–stoji u odgovoru iz policije.