Potaknuti pričom objavljenom nedavno u županijskom tjedniku Bjelovarski list, o članovima obitelji Andrejić s đulovačkog područja koji su, nakon što im je krenuo posao s proizvodnjom ovčjeg mlijeka, zatražili da ih se makne s popisa korisnika zajamčene socijalne naknade, u bjelovarskom Centru za socijalnu skrb odlučili smo provjeriti je li takvih primjera bilo i na bjelovarskom području. Kako doznajemo od Kristine Novalić, ravnateljice bjelovarskog Centra, svi korisnici zajamčene minimalne naknade dužni su odmah, a najkasnije u roku od osam dana od dana nastanka promjene, prijaviti svaku promjenu koja utječe na daljnje korištenje ili na visinu naknade. Ta odredba stoji u svakom rješenju o priznavanju prava i obvezujuća je.

Preispitivanje prava

-U pravilu korisnici sami dođu prijaviti promjene, a ako to ne učine, Centar u svakom pojedinom slučaju pokreće postupak radi naknade štete. Pravo odnosno usluga se može obustaviti ili ukinuti iz raznih razloga. Korisnik može sam to tražiti ili Centar po službenoj dužnosti pokreće postupak prestanka prava. To se događa u slučajevima kada utvrdimo da je korisnik ostvario prihode koji su veći od iznosa pomoći, kada utvrdimo da se radno sposobna osoba ne prijavljuje na Zavod za zapošljavanje, kada se osoba odseli ili promjeni mjesto prebivališta. Kako bismo to mogli pratiti i kontrolirati, Centar je dužan najmanje jednom godišnje pokrenuti postupak preispitivanja prava – pojašnjava ravnateljica Novalić i dodaje kako je u posljednjih godinu dana smanjen broj korisnika zajamčene minimalne naknade te korisnika doplatka za pomoć i njegu. S druge pak strane, ravnateljica naglašava kako broj zahtjeva svakodnevno raste.
– Lani smo zaprimili 7.636 zahtjeva, a godinu ranije 5.813. Unatoč povećanju broja zahtjeva, broj zaposlenih koji su radili na njima, 22 stručna radnika, nije se povećavao, niti postoji mogućnost da nam se u budućnosti odobri zapošljavanje novih ljudi – zaključuje Novalić.