Iako dekoracije od prirodne životinjske kože nisu novost kada je riječ o uređivanju doma, već su ih naši preci koristili od pamtivijeka, u posljednjih nekoliko godina vratili su se u domove na velika vrata. Lako ćete ih pronaći u gotovo svakoj trgovini za opremanje doma, no ako poželite kupiti pravu domaću kožu pripremljenu na nekom seoskom gospodarstvu našeg kraja županije, morat ćete se dobro pomučiti. Naime, iako se na području naše županije mnogi poljoprivrednici bave ovčarstvom, rijetki su oni koji se upuštaju u posao štavljenja kože. No Ruža Jukić iz Bedenika vještim rukama, uz puno pažnje i ljubavi, ali i znanja prihvatila se ovog nimalo jednostavnog posla. Naime, obitelj Jukić već se dugi niz godina bavi ovčarstvom, mlijeko predaju mljekari, meso jednoj poznatoj zagrebačkoj mesnici, a za razliku od drugih domaćinstava, ne baca se ni koža.

Kompliciran proces

-Kao mala djevojčica u Bosni, gledala sam kako to rade baka i djed, a iako sam tada bila premalena da bih i sama isprobala štaviti kožu, ono što sam vidjela, nikada nisam zaboravila pa sam se jednog dana i sama odlučila okušati u tom zanatu. Iako sam proces nije nimalo jednostavan, uz ljubav, preciznost i sjećanja koja sežu daleko u djetinjstvo ništa nije nemoguće – ističe Jukić. Pojašnjava kako je kožu ponajprije potrebno pažljivo oguliti sa životinje kako se negdje ne bi slučajno prerezala, a zatim slijedi i obrada.
-Nakon što mi suprug preda takvu kožu, ja je obrežem pa dobro operem u nekoliko voda sa sredstvom za pranje rublja. Slijedi soljenje kako se koža slučajno ne bi ucrvala. Nakon toga se koža treba ocijediti te konačno osušiti, a tu je i češljanje kako bi bila što mekša i finija. Ako je vrijeme vedro i sunčano, da bi bila gotova potreban je tek dan ili dva. Danas nitko to ne želi raditi jer je dosta komplicirano, no ja sam to zavoljela kao djevojčica pa mi zaista nije problem – pojašnjava naša sugovornica.

Želim ovu kožu

Kako kaže, najviše posla ima u vrijeme kada se kolje najveći broj janjaca, a tradicionalno je to vrijeme Božića i Uskrsa, ali i povodom većih fešti ili recimo povodom svadbi. No iako biste pomislili da je dom obitelji Jukić prepun ovakvih dekoracija, prevarili biste se jer mnogi njihovi prijatelji i poslovni partneri ne mogu odoljeti ljepoti ovih malenih tepiha pa se sve jako brzo razdijeli.
-Nije rijetkost da dođe netko od prijatelja ili kolega pa da vidi kožu i kaže “Moja je” ili “Želim ovu kožu” i tako odu. Naime, ove kože su zaista i tople i odlična dekoracija pa mogu poslužiti i kao ukras, ali su zaista i funkcionalne. Upravo su zato i odličan poklon pa su već svoje mjesto pronašle u domovima diljem naše županije, ali i recimo u Zagrebu ili Varaždinu. Posebno oduševljavaju djecu, a dolaze u različitim bojama – od bijele preko smeđe ili pak crne pa sve do kombinacije tih boja. U svakom slučaju, riječ je o lijepoj tradiciji i zaista uživam u pripremanju takvih dekoracija – zaključuje naša sugovornica.