Proteklog petka u bjelovarskoj Gradskoj upravi potpisan je ugovor o ovogodišnjem sufinanciranju rada Pučke kuhinje u Ivanovčanskoj ulici. Kako bi potrebitima omogućili barem jedan topli obrok dnevno, Grad je u 2017. godini osigurao 250 tisuća kuna. Zahvaljujući tom novcu Caritas svetog Antuna Padovanskog, u sklopu kojega već dugo godina i postoji Pučka kuhinja, ručak će moći osigurati za oko 60 korisnika.

Otvoreni svima

– Župni Caritas ne oživi za velike blagdane već je on svakodnevan. Mi nikada nismo bili orijentirani samo na naše župljane, već na sve građane s područja našega grada i okolice, a često i iz drugih krajeva naše županije. Želim reći da smo otvoreni svima i nikada se nije gledalo na vjeru, naciju ili boju kože. To nije nešto čime se hvalimo, nego nešto kako mora biti – istaknuo je za potpisivanja gvardijan fra Toni Vučemilović, zahvalivši Gradu što je svih godina partner Caritasu. Grad Bjelovar rad Pučke kuhinje pomaže još od 2004. godine, dakle od samog početka, i do zaključno s prošlom godinu za tu namjenu iz gradskog proračuna izdvojeno je oko 2,5 milijuna kuna. Gradonačelnik Antun Korušec ustvrdio je kako je to dokaz dugogodišnje, sustavne i stalne socijalne osjetljivosti Grada.

Nemaju za hranu

– Taj iznos ne govorim da bih hvalio sve bivše gradonačelnike i sebe danas, već građanima i javnosti želim reći da smo svih proteklih godina bili socijalno osjetljivi. Da smo osjećali tu potrebu građana koji su se ili nekakvim vlastitim životnim putem ili spletom objektivno-subjektivnih okolnosti našli u situaciji da ne mogu živjeti i da nemaju za hranu. Tu vrstu posla nitko i nikad ne bi radio s toliko osjećaja ljubavi i razumijevanja prema korisnicima kao što to radi Caritas Župe sv. Antuna Padovanskog – kazao je Korušec, posebno zahvalivši ljudima koji vode Caritas.