Stanari stambenih zgrada uz sve mjesečne račune dobivaju i jedan dodatni i to onaj za stambenu pričuvu. Definicija stambene pričuve kaže da je to novčani fond suvlasnika zgrade iz kojeg se plaća redovno i izvanredno održavanje nekretnine. Riječ je o zakonskoj obvezi koja se plaća mjesečno, a o tome kolika će biti visina pričuve odlučuju sami suvlasnici. Najniži iznos koji se plaća u tu svrhu je 1,53 kune po četvornom metru. Naplatu organizira i prikuplja upravitelj, a iznos se raspoređuje prema potrebama i natpolovičnoj odluci suvlasnika. Od te svote potrebno je podmiriti najosnovnije troškove poput potrošene struje, čišćenja zgrade, održavanja, redovnog servisa lifta, instalacija i slično. Naravno, do većeg troška ili povećanja iznosa računa doći će ukoliko je na zgradi potrebno veće ulaganje poput popravka krovišta ili fasade. Za konkretan odgovor o tome kakvi su Bjelovarčani platiše upitali smo jednu od tvrtki koja je odgovorna za građevinarstvo i stambeno-komunalno gospodarstvo.

– Naša tvrtka je među prve tri u državi po realizaciji naplate i u interesu suvlasnika koji redovno plaćaju pričuvu opomene šaljemo već nakon tri neplaćene rate. Nakon pet neplaćenih rata šaljemo opomenu pred ovrhu, nakon čega kreće sudski postupak, ukoliko se dug ne podmiri – objašnjava Mario Brestovečki dodajući kako se mjesečno pošalje i do nekoliko stotina opomena te da se osjeti otežano plaćanje pričuve. Zanimala nas je i druga strana priče pa smo upitali Bjelovarčane što oni smatraju o mjesečnom plaćanju pričuve.

UNA POČUČA
Nažalost, nemam dobro iskustvo s tom stavkom i ne vidim korist od nje. Račun prelazi sve granice normale pa tako za stan od 55 kvadrata plaćam gotovo 300 kuna pričuve zbog podignut kredita za zgradu.

ZLATA BAJS
Smatram da je potrebno plaćati i brinuti se o uređenju i obnovi zgrade, a s obzirom da je zgrada novije gradnje nemam velike troškove za stambenu pričuvu.

IVAN ĆURIĆ
Potrebno je plaćati, ali treba malo bolje procijeniti omjer ulaganja i plaćanja. Ja plaćam gotovo 200 kuna mjesečno, ali nisam siguran da ta sredstva opravdavaju vidljive rezultate.

MARIO MATIJEVIĆ
Potrebno je plaćati pričuvu. Kada nešto nije u redu to se sanira, možda ne hitno ali s vremenom svakako. Ipak, smatram da je račun prevelik.