I u novoj godini nastavljena je agonija mještana Garešničkog Brestovca koji i dalje nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb. U njihovoj mjesnoj ambulanti i dalje na pola radnog vremena radi liječnik u mirovini, dr. Ivan Premužić, a unatoč stalno otvorenom natječaju za prijem novog liječnika, zainteresiranih kandidata jednostavno nema. Osim velikih gužvi i čekanja, ovakva situacija mještanima Garešničkog Brestovca zadaje i brojne druge probleme. Potvrđuje to i primjer Mirjane Sužnjević koja se bavi udomiteljstvom.

Novi pacijenti

-Ovih dana stigao mi je čovjek iz Zagreba kojeg, kako bih mu osigurala osgovarajući zdravstvenu skrb, moram prijaviti kod liječnika. Međutim, u ovaj tim više ne žele primati pacijente. Doista ne znaš što ću učiniti. Čovjeku trebaju lijekovi i za sada ih u ljekarni podižem na dug. No, ovakva je situacija neizdrživa – priča nam Sužnjević, dodajući kako se svi pacijenti, njih oko 1800, koliko broji brestovački tim, očekuju što skorije rješenje ovog problema. A njega je, vjeruje i voditeljica garešničke Ispostave Doma zdravlja Renata Gerstner, moguće riješiti samo na višim instancama.

-Ministar Kujundžić najavio je ovih dana velik broj specijalizacija iz primarne zdravstvene zaštite pa se nadamo kako ćemo barem na taj način riješiti ovaj problem. Sličnu situaciju smo imali i u Garešnici gdje je neko vrijeme na pola radnog vremena radio dr. Zlatko Gazdić. Nakon što se on povukao u mirovinu, na njegovo je mjesto došla dr. Đurđica Ilić iz Zavoda za hitnu medicinu. Da nije bilo toga, ne znam kako bismo riješili taj problem – kaže Gerstner.

Dodaje kako u je rješavanju spomenutih problema pokušao pripomoći i Grad Garešnica, no ni to nije polučilo veći uspjeh.

-Kako bismo potencijalnom novom liječniku ili liječnici olakšali, ponudili smo im osigurati i stan. Svjesni smo težine ove situacije i nastojimo pomoći u skladu s našim mogućnostima. Na žalost, do sada se nitko nije javio na natječaj – potvrdio nam je obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Garešnice Tomislav Anđal.

Velike stipendije

Podsjeća kako je Grad Garešnica k tome studentima medicine sa svog područja ponudio višestruko veće stipendije od redovnih, međutim ni to nije polučilo željelni učinak. Obveza koja podrazumijeva rad u Garešnici nekoliko godina nakon studenata, čini se, nije pretjerano privlačna budućim liječnicima.

S obzirom da se na lokalnoj razini više ne može učiniti puno toga da se pokušati riješiti problem nedostatka liječnika koji, uzgred rečeno, postoji u čitavoj Hrvatskoj, sve su oči uprte u resorno ministarstvo i druge visoke instance. Prema mnogima, problem bi barem djelomično riješilo vraćanje nekadašnjeg modela školovanja prema kojemu su svi mladi liječnici po završetku studija morali provesti neko vrijeme radeći u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.