Izišla tri studenta Visoke tehničke škole Bjelovar na ispit. Dva su prošla, a jedan je pao. Spomenute rečenice ne pripadaju netalentiranom pripovjedaču viceva, već su dio statistike Visoke tehničke škole čiji zaposlenici redovito provode brojne analize, a čiji rezultati bitno utječu na donošenje strateških odluka. U akademskoj godini 2015/16, pojašnjava prodekanica Tanja Badrov, stopa prolaznosti na ispitima iznosila je 64,71 posto, a taj postotak nije bitno drukčiji niti prethodnih godina. Studenti Mehatronike i Sestrinstva preddiplomske studije u prosjeku završavaju s ocjenom 3,42, što je nešto niže nego što su imali u srednjoj školi. Naime, VTŠ upisuju đaci s prosjekom ocjena od 3,9. Ipak, razlike između srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja prevelike su da bi se prosječne ocjene samo tako mogle uspoređivati.

No, u Visokoj tehničkoj školi ocjenjivanje je obostrano – dvaput godišnje studenti ocjenjuju svoje profesore. I pri tomu su prilično široke ruke. Prosječna ocjena profesora VTŠ-a iznosi visokih, reći ćemo čak i vrtoglavih 4,3 od mogućih pet, što bjelovarsku visoku školu čini rijetkom oazom u kojoj mladi očito cijene znanje, kao i želju znalaca da to znanje podijele i prenesu.

Mehanika je čistilište za Mehatroničare

Još je viši prosjek ocjena koje studenti daju profesorima u onim ključnim kategorijama poput izvedbe nastave i uputa studentima, a one su čista petica – prosjek je viši od 4,5. I za kraj, tražili smo od Badrov da nam izdvoji takozvana “čistilišta”, najteže ispite s kojima će se susresti studenti Mehatronike i Sestrinstva. Osnove istraživačkog rada u Sestrinstvu položi tek svaki treći student (stopa prolaza je 32,7 posto), slijedi Fiziologija s 36,72 posto te standardno preteška Anatomija s 42,66 posto prolaza.
Mehatroničare također muče osnove – stopa prolaza Mehanike iznosi tek 28,29 posto, Osnove elektrotehnike prolazi 32,7 posto, a Matematiku uspješno riješi 35,71 posto studenata.