Ako se netko može pohvaliti tradicijom zadrugarstva, onda su to sigurno školarci iz Rovišća. U tadašnjoj Osnovnoj školi “Petar Biškup Veno” još daleke 1957. godine učenička zadruga osnovana je na inicijativu nastavnika Pere Posavca. Kao i pravi, veliki zadrugari, ondašnji rovišćanski školarci na školskom su zemljištu proizvodili uglavnom kukuruz i pšenicu kojom su hranili – vlastite svinje!

Gužva u sekcijama

-Imali su i viška žita koje su prodavali kako bi kupili novo sjeme i druge potrepštine za školu. Kao na pravom seoskom domaćinstvu, ovdje bi organizirali kolinja, a meso se spremalo za potrebe školske kuhinje – priča nam nastavnica Marija Jakovljević, koja posljednjih desetak godina oživljenu učeničku zadrugu. Naime, stara je ugašena 1985. godine, da bi zadrugarstvo opet zaživjelo 2002. pod palicom nastavnika Pere Jurčevića, pod imenom “Sa srcem” jer se, kažu nam maleni zadrugari, na njihovim okupljanjima doista sve radi sa srcem. Otada pa sve do danas to je jedna od omiljenih zanimacija i slobodnih aktivnosti tamošnjih školaraca. U rad čak sedam sekcija uključeni su učenici svih uzrasta, od prvog do osmog razreda.
-U sklopu zadruge djeluju sekcije rukotvorina, vezilje, etno-zbirka, keramičari, cvjećari, voćari i mladi modelari. Zainteresiranih za rad u zadruzi je daleko više nego što ih možemo primiti, a popularnost se ne smanjuje niti u višim razredima – kaže nam učiteljica Jakovljević. Aktivnosti su među učenicima podijeljene prema afinitetima, ali i prema dobi. Među najmlađim je učenicima jedna od omiljenih tako sekcija vezilja. Nemalo smo se iznenadili kad smo među vrijednim pletačima kapa ugledali i dječake. Pero i Luka pokazali su nam da vunom barataju jednako vješto kao njihove kolegice iz razreda.

Uvažavanje zajednice

-Volim sudjelovati u radu zadruge jer ovdje mogu puno toga naučiti. Uvijek se šalimo i jako nam je lijepo – otkrio nam je Pero. On i njegovi prijatelji s ponosom nam pokazuju kape i šalove koje su sami ispleli, ali i radove nastale u drugim sekcijama, poput jedinstvenih i neponovljivih straničnika, stalaka za olovke, čestitki, keramičkih ukrasa i sl. Sve te radove učenici prodaju u različitim prigodama kako bi zaradili novac za materijale od kojih će nastati novi predmeti i umjetnine ili ih daruju dragim gostima koji svrate u njihovu školu.
Učiteljica Jakovljević kaže nam kako članovi zadruge svake godine sudjeluju na Županijskoj smotri učeničkih zadruga, a čak su sedam puta svoj kraj predstavljali i na državnim smotrama diljem Hrvatske. K tome, aktivni su sudionici društvenog života, ne samo na području svoje općine, već i puno šire.
-Svake godine sudjelujemo na Danu Općine, Danima Božura, Sajmu u Gudovcu i na raznim drugim manifestacijama. Naša nas zajednica doista uvažava. Za naše uspjehe zaslužni su i ravnateljica škole Blanka Klemić, kao i naš načelnik Slavko Prišćan, koji nas podržava u svim akcijama, a često nam i financijski pomaže. Tu su i brojne lokalne tvrtke koje “uskaču” u pomoć kad je potrebno, posebice kad je riječ o kupnji potrebnih strojeva i alata koji su nam potrebni za izradu naših proizvoda. Zaista smo im svima zahvalni na tome – kaže učiteljica Jakovljević.