Bjelovarski vijećnici prihvatili su izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, pa će Agrokor, ako uspije isplivati iz, čini se, vrlo ozbiljnih problema, moći obnoviti proizvodnju u bivšoj Cromaxovoj klaonici u Malim Sredicama. Riječ je o vrlo atraktivnom prostoru u širem središtu Bjelovara veličine 12-ak hektara, koje godinama zjapi prazno.

Izvozni potencijal

Podsjetimo, iz Agrokora još prije nešto manje od pet godina također je zahtjevana prenamjena, no tada se od industrijske tražila poslovno-stambena namjena. Bilo je to 2012. godine, kada u Bjelovaru još nije postojao niti jedan “pravi” trgovački centar, a Agrokor je tada tražio strateškog partnera za vrlo ambiciozan projekt gradnje trgovačkog centra i uz njega stambenog naselja. Grad Bjelovar udovoljio je zahtjevima, no Agrokor nije uspio realizirati investiciju. U međuvremenu, došlo se na financijski mnogo manje zahtjevnu, ali i rizičnu ideju da se BIM posveti onome što je bio nekada – klaonica visoke kvalitete usred stočarskog kraja, s velikim izvoznim potencijalom. Podsjetimo, prije otprilike tri godine pojavila se informacija da se na prostoru BIM-a treba graditi prva tvornica za obradu mesnih prerađevina po halal certifikatu. Vrijednost ulaganja neslužbeno je procijenjena na 20-ak milijuna eura, a iza svega je stajala projektna tvrtka Moje domaće meso, u vlasništvu PIK Vrbovca, Davora Stanića i crnogorskih tvrtki Actalis i Aquila. Upravo je sudjelovanje PIK Vrbovca iz koncerna Agrokor projektu davalo veliku ozbiljnost i težinu. Iako je halal klaonica već trebala biti izgrađena, zahtjev Konzuma za najnovijom izmjenom GUP-a, mogao bi se protumačiti i kao dobra vijest jer valjda ne bi tražili izmjenu prostorne dokumentacije da ne misle započeti radove.

Idealni uvjeti

– Sadašnje stanje je klaonica i oni ju mogu imati u postojećim gabaritima. U jednom trenutku su ju htjeli mijenjati pa je Grad prilagodio GUP njihovoj želji, međutim sada ostaju pri klaonici, pa moramo opet vratiti u GUP-u industrijsku namjenu objekta. S promjenom GUP-a pruža im se i mogućnost proširenja. Oni su tu najavili puno radnih mjesta pa ćemo vidjeti – prokomentirao je zahtjev resorni pročelnik Ivica Markovinović. S obzirom da se u BIM-u godinama proizvodilo i prerađivalo meso, vanjski gabariti postojećih objekata potpuno odgovaraju za potrebe klanja i skladištenja. Prodor pak ovčjeg i kozjeg mesa, u države s pretežno muslimanskim stanovništvom, o čemu se opet sve više govori, moguć je zbog visoke kvalitete. Iako u Agrokoru, već tradicionalno, ne žele razgovarati o projektima čija je realizacija još uvijek u razmatranju, neslužbeni kanali govore i o 20-ak milijuna eura investicije i 50-ak budućih radnih mjesta, ne računajući potrebne građevinske radove.

Gradnja halal klaonice najavljena još prije tri godine

Najveći hrvatski poslodavac, zagrebački Agrokor, ozbiljno je zainteresiran za izgradnju velebne klaonice na prostoru bivše Bjelovarske industrije mesa i to u suradnji s njemačkim partnerom, uz pomoć novca iz europskih fondova – kazala je to Jasna Višnjević, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika još potkraj 2014. godine, kada ju je o navodnim namjerama upitala SDP-ova gradska vijećnica Dunja Vasić.
– Predstavnici Agrokora posjetili su nas te upoznali sa svojim aktivnostima, među ostalim i o izgradnji klaonice ovaca i koza po halal certifikatu na prostoru bivšeg BIM-a. Proizvodnja bi trebala biti namijenjena izvozu u države s većinskim muslimanskim stanovništvom. Mi smo im pomogli s podacima o broju i pasminama ovaca na području Bjelovarsko-bilogorske županije, komunalnoj strukturi oko tvornice i slično. Izvijestili smo ih i da smo spremni na sebe preuzeti obvezu izgradnje još jednog izlaza na zaobilaznicu, uz uvjet da dobijemo potvrdu da projekt ide. Grad Bjelovar zainteresiran je za tu investiciju, među ostalim i zbog toga što imamo trogodišnji ugovor s Agronomskim fakultetom za unaprjeđenje metoda uzgoja ovčjeg mesa i mlijeka – pojasnila je tada Višnjević.