Svojim nemarnim članovima djelatnici Narodne knjižnice Petar Preradović lani su poslali 149 opomena, a odnose se na sve one koji knjigu nisu vratili u roku od čak 90 dana nakon što su je posudili. Riječ je o svojevrsnom žutom kartonu nakon kojega onima koji se na njega ogluše slijedi i onaj crveni – sudska tužba.
– Iako su sudski troškovi veliko opterećenje za naš smanjeni proračun, a učinak tužbi zanemariv, pokrenuli smo ovih dana 20–ak tužbi za najveće dužnike. U međuvremenu je nastupila zastara za pokretanje sudskog spora za neke stare dužnike. Međutim, ti stari dužnici su i dalje dužni namiriti štetu ako se žele ponovo učlaniti budući da njihov dug nije izbrisan – napominje Marinko Iličić, ravnatelj knjižnice,
Kasne 2.700 dana
Trenutni ‘rekorderi’ su, kažu iz knjižnice, dva korisnika iz 2008. godine koji nisu vratili knjige ‘Tarot kao zrcalo sudbine’ autora Aladara, te ‘Fontana mladosti’ Petera Keldera, a ukupno s vraćanjem knjiga kasne nevjerojatnih 2.700 dana, odnosno gotovo šest i pol godina.
– Knjige iz lektire ili bestseleri nisu nam prevelik problem jer je ipak riječ o široko dostupnim djelima. Do problema dolazi kada netko ciljano posudi, a ne vrati knjige iz raznih područja znanosti poput Histološkog atlasa, Osnove histologije, Biokemije, Temelja psihologije, Metodike tjelesne i zdravstvene kulture, Genetike, Istraživanja tržišta, Marketinga, Zaštite bilja, Njega majke i djeteta ili Strojarskog priručnika, a to su sve knjige koje nisu vraćene još od 2009. i 2010. godine – kaže Iličić.
Neslavni rekorder držao knjigu punih 12 godina
Rekord u nevraćanju knjige u bjelovarsku knjižnicu još uvijek drži mladi Bjelovarčanin koji je knjigu ‘Harry Poter i Odaja tajni’ posudio još tijekom 2002. godine, a u njegovom se posjedu nalazila sve do konca 2014. godine – znači punih 12 godina!