Zdenko Šimunovski (65), predsjednik Udruge ‘Dostojan život’ koju je nedavno osnovao u Bjelovaru, pravomoćno je osuđen zbog pedofilije za što je odslužio deset godina zatvora, a tek je nedavno izašao na slobodu. Udruga je registrirana na adresi Ulice Petra Biškupa Vene 152, a na njihovim službenim internetskim stranicama stoji kako će jedan od glavnih ciljeva udruge biti ‘zaštita ljudskih prava i dostojanstva osoba u potrebi’ što je nedvojbeno kontradiktorno s presudom koju njezin predsjednik ima iza sebe.
Iživljavanje nad djevojčicama
Konkretno, Šimunovski je tijekom 2006. godine na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina zbog seksualnog iskorištavanja dviju maloljetnica. Godinu dana kasnije presudu je potvrdio Vrhovni sud čime je ona postala pravomoćna. Kako doznajemo sa Županijskog suda u Osijeku, Šimunovski je proglašen krivim jer se u periodu od čak šest godina, od 1999. do 2005., seksualno iživljavao nad dvjema djevojčicama (pet i devet godina) iz Baranje. U Osijeku je kupovao kuću u kojoj su živjele djevojčice s ocem očekujući obnovu svog doma u Baranji. Kada je kupio kuću, dopustio im je da u njoj ostanu do sve završetka obnove. Kada se obitelj vratila u Baranju materijalno im je pomagao, a kada bi ostajao sam s djecom, puštao im je pornografski sadržaj i tražio da rade ono što su vidjele na filmovima. Današnji predsjednik novoosnovane bjelovarske udruge koja se bavi ‘zaštitom ljudskih prava i dostojanstva osoba u potrebi’ je, između ostalog, osuđen jer je djevojčice dirao po spolovilu, a njihovu šutnju ‘kupovao’ raznim darovima pa čak i ucjenama. Šest godina kasnije, odnosno 2005. godine, djeca su sve ispričala ocu koji je potom slučaj prijavio policiji, a Šimunovski je završio u istražnom zatvoru.
‘Sve sam javno prokazao’
Okrenuli smo broj mobitela koji je objavljen na internetskim stranicama udruge ‘Dostojan život’, a s druge strane javio se muški glas koji se predstavio kao Zdenko Šimunovski.
-Pozadina osnivanja udruge itekako je opravdana. S obzirom da sam lažno optužen, a slijedom toga i osuđen u jednom montiranom pravosudnom procesu, nakon izlaska na slobodu sam odlučio osnovati udrugu koja će se baviti zaštitom ljudskih prava. Završio sam u zatvoru jer sam javno prokazao osobe koje su organizirano sudjelovale u lancu prostitucije, odnosno podvođenju i seksualnom iskorištavanju maloljetnih osoba s Odjele dječje psihijatrije u bolnici u Osijeku. U to su bili upleteni svi, od sudaca, političara pa sve do neki zaposlenika na Psihijatriji, a o tome se i dalje šuti. Na tom Odjelu sam svojevremeno volontirao pa sam s toga i otkrio takve čudovišne stvari. Sve sudionike sam prokazao policiji i podigao kaznene prijave. Međutim, radi se o umreženim i utjecajnim ljudima. Ubrzo je stigla lažna optužba i montirani proces zbog kojeg sam na kraju robijao–pravdao se Šimunovski.
Podršku našao u Bjelovaru
Na pitanje kako je uopće udrugu odlučio osnovati u Bjelovaru, kaže kako je ovdje naišao na istomišljenike.
-Jedan dio zatvorske kazne služio sam u bjelovarskom Zatvoru u koji sam premješten nakon što sam u zatvoru u Lepoglavi razotkrio ekocid. Iz zatvora sam pokušao osnovati udrugu jer sam uvidio koliko je osoba poput mene prošlo loše s institucijama ove države i koliko nas je nepravedno osuđeno. U Bjelovaru sam naišao na podršku određenih osoba. Odobrena nam je registracija udruge i na tome nećemo stati. Članova je sve više, a planiramo se proširiti na Varaždin i Zagreb – priča Šimunovski. U telefonskom razgovoru kazao je i kako sumnja da ćemo priču o njegovoj udruzi objaviti u skladu s novinarskom praksom, kako tražimo senzacionalizam i kako ćemo ga predstaviti u krivom svijetlu te blatiti ‘poput ostalih medija’. Nakon što smo mu još jednom pojasnili zašto nas zanima njegova udruga i završili razgovor, nije trebalo dugo čekati da se Šimunovski pojavi u redakciji Bjelovarca Novog. Iznova je objasnio svoje motive za otvaranje udruge, a zatim jednostavno odšetao.
Štitit će od seksualnog zlostavljanja?
Na internetskim stranicama njegove udruge pronašli smo i djelatnosti putem kojih će udruga pokušati ostvariti svoje ciljeve. Između ostalog, ondje stoji kako će udruga ‘U suradnji s hrvatskim institucijama i međunarodnim organizacijama, provodit programe prevencije i zaštite od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece iz obitelji socijalnih slučajeva i domova za djecu i maloljetnike. Provodit ćemo posebne programe za razotkrivanje i procesuiranje obiteljskog podvođenja djece i organizirane dječje prostitucije, te obaveznog kaznenog progona odgovornih osoba u nadležnim tijelima, zbog propusta u nadzoru.

Udruge mogu osnivati dokazani ubojice, pedofili, lopovi…
Da je Udruga ‘Dostojan život’ zaista registrirana u Bjelovaru, potvrdili su u Uredu državne uprave Bjelovarsko–bilogorske županije.
– Udruga za koju se interesirate je registrirana koncem prošle godine na području Bjelovara – kazala je predstojnica Ureda Branka Saks.
Na novinarsko pitanje je li Ured dužan prilikom registracije udruge provjeriti jesu li osobe zadužene za zastupanje eventualno osuđivane ili se protiv njih vodi neki kazneni postupak, Saks kaže kako to zakon nije predvidio.
– Provjera osoba na takav način nije dopuštena. U slučaju da je netko pravomoćno osuđen, naš Ured nema pravnog osnova da bi odbili podnositelja zahtjeva. Za registraciju udruge podnositelj zahtjeva mora navesti još dvije osobe, priložiti fotokopiju osobne iskaznice, statut udruge, zapisnik sa Osnivačke skupštine, navesti osobe koje su ovlaštene za zastupanje udruge, navesti osobu koja će biti likvidator te područje djelatnosti. Ako zahtjev ispunjava sve regule koje je propisao Zakon o udrugama, nema razloga zbog kojih bi registracija bila odbijena – pojašnjava Saks.