Svatko tko se bavi vinarstvom dobro zna što se radi u mjesecima koji počinju slovom “s”. Studeni, siječanj, a za one štedljivije i svibanj i srpanj mjeseci su kada se pretače vino, a veliki problem je što dobar dio županijskih vinara zbog objektivnih razloga ove godine i neće imati previše vina za pretakati. Na mraz koji je uništio dobar dio vinograda krajem travnja nadovezalo se i dosta ćudljivo ljeto tako da je urod grožđa i više nego prepolovljen.

Za vlastite potrebe

-Bilo je prošle godine onih koji nisu ubrali ništa grožđa, a bilo je i onih vinogradara koji su imali odličnu berbu. Usprkos slabijoj godini, vinima iz daruvarskog vinogorja i ove je godine zajednička odlika da su vrlo dobra i zadovoljavajuće su kvalitete. Činjenica je da je ukupno količina vina manja nego prošle godine i dosta njih imat će tek za vlastite potrebe – istaknuo je upravitelj daruvarske vinogradarske zadruge Ivo De Bona, koji ne vjeruje da će vinogradari imati problema sa čuvanjem vina u bačvama, a upozorava na jedan problem s kojim bi mnogi ove godine imati muke.

-Već prošle godine primijećena je pojava bolesti zlatne žutice, a najgore je što ljudi s tom bolesti dobrim dijelom nisu upoznati. Najveći problem su zapušteni vinogradi, iz kojih cvrčak, koji je prijenosnik bolesti, prelazi na vinograde koji se obrađuju. Najbolje rješenje za taj problem je krčenje zapuštenih vinograda, poslije čega bi svi ostali vinogradi trebali biti tretirani insekticidima protiv cvrčka – otkrio je De Bona i dodao da će se na ovu temu u Daruvaru 25. siječnja održati predavanje na kojem će sudjelovati vodeći hrvatski stručnjak za zaštitu vinove loze Petar Živković iz Kutjeva.

Opreza nikad dosta

Mirko Crnković iz Martinca kraj Velikog Trojstva problema sa zlatnom žuticom nema, no zato je i njegov vinograd proljetos dosta stradao od mraza. Iako će količina biti manja, Crnković vjeruje da će kvaliteta vina biti na razini prijašnjih godina u kojima je osvajao brojne zlatne medalje, a prva referentna točka će mu i ove godine biti izložba vina u Virju za koji tjedan.

-Izložba u Virju uvijek označava početak godine i dobar je pokazatelj u kakvom je stanju vino i što još na njemu treba raditi. Na oprezu treba biti od same fermentacije pa sve do proljeća kada je vino potpuno zrelo. Idealno bi bilo svaki dan kušati vino i tada ne bi trebalo biti problema – kazao je Crnković i upozorio na opasnosti koje u ovom razdoblju vrebaju u podrumima.

-Treba paziti kakva je razina hlapljivih kiselina jer postoji opasnost da se vino ne počne pretvarati u ocat. Kada završi fermentacija, tijekom zriobe vina izdvajaju se organske i neorganske materije koje padaju na dno bačve i na taj način nastaje određena količina taloga. On sadrži razne nepoželjne mikroorganizme i proizvodi tog razlaganja utječu štetno na miris i ukus vina i njegovu bistrinu, a da bi se zaustavile te negativne posljedice, nužno je pretakati vino. Sada je vrijeme pretakanja i treba dobro provjeriti u kakvom je vino stanju, a ukoliko niste sigurni u čemu je problem, najbolje je potražiti stručnu pomoć – istaknuo je Crnković.