Treba li na dva najveća gradska groblja postaviti videonadzor? Ako se pita građane koji su posljednjih mjeseci brutalno pokradeni na mjestima vječnog počinka odgovor bi zasigurno bio potvrdan. Crne statistike ukazuju kako je broj provalnih krađa u automobile koje su posjetitelji grobalja ostavili na parkiralištima ispred groblja Borik i Sv. Andrije u zabrinjavajućem porastu. Posljednja u nizu takvih krađa dogodila se pored Borika gdje je jedan građanin parkirao svoj Peugot. Kada se vratio s groblja dočekala ga je neugodna slika; provaljena vrata na autu iz kojeg su nedostajale dvije torbe u kojima je držao osobne dokumente, novac, mobitele i bankovne kartice.

Prevelika investicija

U bjelovarskom Komunalcu itekako su upoznati sa sve češćim krađama na grobljima.

-Zbog sve češćih krađa interesirali smo o eventualnom postavljanju sustava tehničke zaštite na groblji Sv. Andrije i groblja Borik, odnosno postavljanju video nadzora nad tamošnjim parkirnim prostorom. Međutim, to nije izvedivo iz nekoliko razloga. Problem je što za parkirališni prostor kod grobalja nismo nismo odgovorni jer se ne nalazi u našoj ingerenciji i prevelik je da bi se kvalitetno ‘pokrio’. Za to bi trebalo više od jedne kamere, a to poskupljuje investiciju koja je ionako dosta velika–kaže Josip Heged, šef Uprave za komunalne djelatnosti te dodaje kako se u Komunalcu ipak trude brinuti za sigurnost građana.

-Stranke koje dođu ugovoriti pogreb uredno upozoravamo da ne zanemare mogućnost da mogu biti okradeni na parkiralištima pored grobalja. Molimo ih da pripaze, da zaključavaju automobile te da vrijedne stvari koje imaju sa sobom ne ostavljaju na vidljivim mjestima poput sjedala. To je samo mamac za potencijalne lopove. Sve što za sada možemo je upozoriti ih i nadati se da će poslušati naše savjet–kazao je Heged.