Zdravko Brkić iz Dominkovice, čini se, baš nikakve koristi nema od toga što su bjelovarski sudovi među najažurnijima u Hrvatskoj. Još u ljeto 2014. godine odlučio je upravo putem suda zatražiti odštetu koju mu svakoga ljeta na kukuruzi naprave divlje svinje, no do današnjeg dana pravomoćnu odluku nisu dočekali. Što raditi, više ne znaju. Bliži se proljeće, nova sezona sjetve kukuruze, a oni već sada znaju da će dobar dio uloženog novca otići u vjetar, točnije u trbuhe divljih svinja jednog od ovdašnjih najbogatijih lovišta kojim raspolaže Lovačka udruga “Veliko Trojstvo”.

Ljut i na lovce i na suce

– Mislili smo kako više nema smisla svake se godine natjerivati s Lovačkom udrugom i onima koji ju vode pa smo zadovoljštinu odlučili potražiti putem suda. No, evo što smo dočekali. Pred vratima je proljeće, s njim i nova ulaganja, a znamo da problem niti izbliza nismo riješili. To tako dalje više ne ide – ljuti se Zdravko i na domaću Lovačku udrugu i na sudstvo. Ispada, kaže, da je kriv što živi gdje živi i što obrađuje zemlju koju su mu ostavili još njegovi preci.
– Godinama očekujemo barem mrvu ljudskosti. Da će doći predstavnici Lovačke udruge i dogovoriti se kako ćemo riješiti problem koji nas više stvarno izvodi iz pameti. Umjesto toga, čini nam se da vješto zavlače i od nas rade budale. A problem bi se vrlo jednostavno dao riješiti, samo treba putem ARKOD-a vidjeti gdje su te njihove njive pod kukuruzom kojom oni tobože hrane divlje svinje u lovištu. Jasno van je kako ih hrane, našim kukuruzom koje gladna divljač svake godine pojede – tvrdi Zdravko. Razočaran je i činjenicom da je Općinski sud u nepravomoćnoj presudi utvrdio za oko pet tisuća kuna manji iznos odštete na njegovim poljima od onoga koji je utvrdio vještak te godine.
– I jedna i druga strana u sporu, dakle i mi i predstavnici Udruge, te vještak toga smo ljeta obišli svih deset jutara poharanog kukuruzišta i vještakinja Ljiljana Šepak procijenila je ukupnu štetu na malo više od 17 tisuća kuna, da bi Sud u nepravomoćnoj presudi iznos smanjio na 12 tisuća, zajedno sa zateznim kamatama. Međutim, ne znamo hoće li nas na kraju i on zapasti jer naš predmet već godinu dana stoji na Županijskom sudu – žali se Zdravko. Da se jednogodišnji rok od kada je spis zaprimljen kod njih ozbiljno primakao, potvrdila je u odgovoru i glasnogovornica Županijskog suda Dajana Barberić-Valentić, tek još dodavši kako je spis u radu.