Koliko je život u Velikom Trojstvu privlačan za mlade obitelji, potvrđuje sve veći broj onih koji su se odlučili za korak preseljenja u ovo pitoreskno mjesto na obroncima Bilogore udaljeno od Bjelovara tek desetak kilometara. Tragom toga odlučili smo provjeriti čime to Općina Veliko Trojstvo privlači nove stanovnike. Prije svega riječ je o djeci od najranije dobi pa sve do studentskih dana.

Tisuću kuna studentima

Ovih je dana raspisan poziv za sve redovne studente s velikotrojšćanskog područja. Riječ je o pozivu kojim ostvaruju jednokratnu pomoć od tisuću kuna.
-Na našem području imamo 30-ak studenata, a ove godine smo ih odlučili nagraditi s po tisuću kuna jednokratne pomoći. Poziv će biti otvoren kroz veljaču i ožujak, a na taj način želimo našim studentima pomoći na njihovo obrazovnom putu budući da razvoja nema bez obrazovanja. Upravo smo zato ove godine po prvi put na ovakav način odlučili pomoći našim studentima – istaknuo je načelnik Velikog Trojstva Ivan Kovačić. Nešto ranije ove godine raspisan je i javni poziv kojim roditelji novorođenčadi koji imaju prebivalište na području Velikog Trojstva mogu ostvariti pravo na jednokratnu financijsku potporu. Riječ je o potpori u iznosu od tri tisuće kuna za što je u općinskom proračunu osigurano ukupno 60 tisuća kuna.
-Ova financijska potpora služi kao inicijalna pomoć roditeljima, a vjerujem kako će u svakoj obitelji dobro doći kako bi popunili obiteljski budžet u vrijeme dolaska prinove. Riječ je o mjeri koju provodimo dugi niz godina, a ove godine smo potporu povećali s dosadašnje dvije tisuće na tri tisuće kuna – pojasnio je načelnik Kovačić. Dodao je da, kako dijete raste, dolaze i nove pomoći za obitelji pa tako Općina mjesečno sufinancira polazak djeteta u dječji vrtić sa 700 kuna mjesečno, a polazak djece u obrt za daditeljstvo s 400 kuna mjesečno. Također, Općina sufinacira rad odgojiteljice u maloj školi koju u matičnoj školi u Velikom Trojstvu i područnoj školi u Šandrovcu trenutno pohađa 26 mališana. Riječ je o mališanima koji će već ove jeseni zakoračiti u školske klupe, a koji do sada nisu išli u dječji vrtić pa je samim tim mala škola za njih obavezna. Isto tako, Općina sufinancira i rad učiteljice u produženom boravku.

Jedina županijska škola s produženim boravkom

-Naša škola je jedina županijska osnovna škola koja ima organiziran produženi boravak koji pohađa 20 učenika što je 10 posto učenika matične škole. Naime, i u manjim sredinama roditelji rade, često putuju na posao, a za to su vrijeme njihova djeca zbrinuta uz stručni nadzor u produženom boravku. Na ovaj način funkcioniramo već pet godina, a produženi boravak se kroz to vrijeme pokazao kao odlična mogućnost i za školarce i za njihove roditelje – pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo Valna Bastijančić. No Općina pomaže i obiteljima s troje ili više djece, kao i obiteljima slabijeg imovinskog stanja kroz sufinanciranje školskih obroka, a tu je i sufinanciranje karata za autobus i vlak srednjoškolcima i studentima što je također dugogodišnja praksa. Također, puno se radi i na obogaćivanju slobodnog vremena školaraca s tamošnjeg područja pa tako Općina, između ostalog, sufinancira održavanje modelarske lige “Danas mali, sutra veliki majstor” koja se u Velikom Trojstvu održava već pet godina, a koliko mališani uživaju u ovom projektu potvrđuje i dolazak školaraca iz Mađarske, Slovenije, a ove godine najavljen je dolazak učenika iz jedne vojvođanske škole.