U bogatoj kolekcionarskoj zbirci koju ljubomorno čuva na tavanu svoje obiteljske kuće u Rastovcu nedaleko od Ivanske, zorno se očitava životni san mladog Daria Milardovića (28). Otkako zna za sebe, još kao dječačić, Dario je maštao o tome da postane vatrogasac. Svoj je san ostvarivao korak po korak, prvo kroz članstvo u DVD-u Donja Petrička, gdje je svojedobno živio. Paralelno s tim prvim dječačkim vatrogasnim koracima, Dario je počeo skupljati sve vezano uz vatrogastvo. Malo pomalo, zbirka je rasla, a danas ni sam Dario ne zna koliko predmeta se u njoj nalazi. Samo vatrogasnih oznaka različitih vatrogasnih društava ima preko pet stotina. I to ne samo onih iz većine hrvatskih gradova i općina, već i iz Australije, Slovenije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Estonije, Makedonije i drugih zemalja. A tu su i vatrogasna odijela, kacige, opasači i druga vatrogasna oprema, potom knjige i časopisi itd.

Brojni kolekcionari

-Do većine predmeta u zbirci došao sam razmjenom. Prije dvije godine na Facebooku sam pokrenuo stranicu baš za skupljače vatrogasnih oznaka i opreme koja danas broji preko 400 članova iz cijelog svijeta. To nam je svima olakšalo razmjenu – priča nam Dario. Iako bi se za svaki pojedini predmet koji ima u zbirci na tržištu vrlo precizno mogla odrediti cijena, mladi kolekcionar nam otkriva kako mu je njegovo blago ipak neprocjenjivo. Pogotovo predmeti koji se gotovo više nigdje drugdje ne mogu vidjeti, poput profesionalnog vatrogasnog opasača iz 60-ih godina ili zastave Dobrovoljnog industrijskog vatrogasnog društva “Česma” iz Čazme, koja je posebno izvezena za deseti rođendan društva. Drago mu je i svečano vatrogasno odijelo INA-e iz 60-ih godina prošlog stoljeća, kao i sjajne kacige različitih godišta. Posebno mjesto pak zauzimaju vjerne makete vatrogasnih vozila koje, uz smijeh priznaje, skriva od 2,5-godišnjeg sina Mateja koji je od tate naslijedio ljubav prema vatrogastvu. Dario se nada kako će Matejev put, ukoliko odluči slijediti taj san, biti lakši od njegovog.

Rad u postrojbi

-Nakon što sam završio obrtničku školu, krenuo sam na prekvalifikaciju u Zagreb jer nisam želio odustati od svog sna da postanem vatrogasac. Ondje sam doista stekao zvanje profesionalnog vatrogasca, a kasnije sam upisao i visoku školu koju također planiram završiti – priča nam ovaj mladi čovjek koji je i dalje član svog matičnog DVD-a iz Donje Petričke, dok je ove godine proslavio desetu godišnjicu operativnog članstva u DVD-u Bjelovar. K tome, kroz ljetne dislokacije iskusio je rad u brojnim postrojbama na moru. No, Darijeva se životna želja, na žalost, nije u potpunosti ispunila. Iako u jednoj privatnoj tvrtci danas radi kao profesionalni vatrogasac, životna mu je želja postati punopravnim članom javne vatrogasne postrojbe.
-Uporno se javljam na svaki natječaj za posao koji se pojavi, no do sada mi nije pošlo za rukom doći do posla. Najviše bi me usrećilo da se zaposlim u bjelovarskoj postrojbi, gdje sam odradio i praksu i gdje se osjećam kao doma. No, i dalje ću biti uporan jer zaista volim ovaj posao i ne mogu zamisliti da radim bilo što drugo. Vjerujem kako ću jednom uspjeti. Samo tako će moj san biti u potpunosti ostvaren – zaključuje naš sugovornik.