-Više ne znam kome da se obratim za pomoć. Davoru je jako loše. Nalazi se u zatvoru u Srbiji i samo jednom su dopustili da se čujemo telefonom. Rekao je da loše postupaju prema njemu, a tada su mu odmah istrgnuli slušalicu i prekinuli razgovor. Vjerujem da je situacija u kojoj se našao mnogo gora. Vjerujem da ga možda i tuku. Davor je Hrvat koji je aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu pa vam može biti jasno kako postupaju prema njemu. No, ništa mi nije stigao reći, a i ne bi se usudio jer su prisluškivali naš razgovor. Bojim se da neće dobro završiti. Molim sve hrvatske institucije da mi pomognu na bilo koji način i da ga spasimo i vratimo u Hrvatsku prije nego ga u Srbiji ‘pojede’ mrak – ogorčena je Ljiljana Nalevka, bivša supruga Davora Nalevke, 53–godišnjeg Bjelovarčanina koji se već mjesecima nalazi u Okružnom zatvoru u Vranju u južnoj Srbiji.
Ilegalno prebacivao migrante?
Nalevka je ondje zatočen navodno pod optužbom da je ilegalno prebacivao migrante preko granice, a za to navodno i osuđen u vrlo kratkom vremenu. No, informacija o švercu ljudi nikada nije službeno potvrđena, niti iz Hrvatske, a niti s druge strane. Ljiljana se, tvrdi, u nekoliko navrata za pomoć obraćala Hrvatskoj ambasadi u Beogradu. No, kaže kako nitko za njezine molbe nije imao previše sluha.
– Molila sam ih da istraže što se događa s Davorom i da pokušaju ishoditi njegov premještaj u Hrvatsku. Jest da su me saslušali, ali to je bilo sve. Od tada nitko nije mrdnuo prstom. Premda je sudac naredio da se s Davorom mogu čuti svaka dva tjedna, u zatvoru takvu odluku ne poštuju i više mi ga ne žele dati na telefon. Očajna sam zbog cijele situacije – priča Liljana koja je ozbiljno zabrinuta za dobrobit svog bivšeg supruga. U kratkom telefonskom razgovoru Davor joj je, kaže, rekao da je osuđen na godinu dana zatvora.
‘Tvrdi da je nevin’
– Ostala sam šokirana kad mi je rekao da je osuđen. Rekao je i da nije kriv i da se slučajno našao u valu migranata koji su vjerojatno ilegalno prelazili granicu. Policija je zajedno s tim ljudima slučajno pokupila i Davora. On tvrdi da je nevin i ja mu vjerujem. Želim ga izvući iz Srbije prije nego mu se nešto strašno dogodi. Međutim, ne znam kome da se više obratim i barem zatražim njegov premještaj – jada se Ljiljana. Njezinom bivšem suprugu, podsjetimo, svaki se trag izgubio početkom lipnja prošle godine. Njegov je nestanak prijavljen policiji, a posljednja informacija je bila da se nalazi u Turskoj. Alarmiran je i Interpol, međunarodna krim–policijska organizacija, koji je nestalog Bjelovarčanina ubrzo detektirao u srpskom zatvoru.