Pred bjelovarskom Palačom pravde ovih je dana teška odluka; hoće li lov na miševe povjeriti mačkama, ili će, pak, u ratu protiv ovih malenih glodavaca upotrijebiti neku drugu taktiku. Naime, u proteklih nekoliko tjedana miševi su okupirali hodnike Palače pravde, pravosudne zgrade u Jelačićevoj ulici u kojoj su smještena tri suda i dva državna odvjetništva. Neki od djelatnika tvrde kako su s miševima imali bliski susret.
Primijećeni u Gruntovnici
-Miševi su okružili naš radni prostor. Prvo sam ih primijetila na katu zgrade kako trčkaraju hodnikom pa sam odmah pobjegla u jednu sobu. Strah me tih stvorenja. Više ne znam što smijem dirati, jer ne znam gdje su sve hodali–priča nam zaposlenica jednog od bjelovarskih sudova. Tvrdi kako su glodavci ubrzo nakon tog događaja primijećeni u prizemlju zgrade.
-Miševi su viđeni u Gruntovnici koja je u prizemlje zgrade. Zapravo, to možda nisu isti miševi, možda ih imamo više–zabrinuta je djelatnica suda. Vijest o glodavcima, kaže, brzo se proširila hodnicima i najviše je uplašila ženski spol koji malene glodavce tradicionalno ne može smisliti.
-Neki su po radnim sobama postavljali ljepljive zamke, a kao mamac su postavili komadiće špeka. Ne znam je li bilo uspjeha u tome–kazala je.
Radovi uzbunili miševe
Milenka Slivar, predsjednica Županijskog suda, kaže kako se deratizacija unutar zgrade redovno obavlja.
-Tvrtka Škarda iz Čazme jednom godišnje dolazi na deratizaciju. Zgrada je dosta stara, a unutar nje imamo kuhinju i tone papira koji mogu privući glodavce. No, nije to tako velik problem. Ne trče nam miševi po hodnicima–kazala je Slivar.
Dodaje kako su glodavce najvjerojatnije uzbunili radovi koji traju na Općinskom sudu.
-Nakon 15 godina uređuju se neke od prostorija, boje se zidovi, mijenjaju se ormari, lakiraju parketi, a sve u okviru sredstava koje postoje. Vjerojatno je prilikom tog razmještanja netko vidio mišja gnijezda. Možda će biti potrebna i dodatna deratizacija. Glodavce je nemoguće potpuno suzbiti, jer ih k nama privlači hrana–kazala je Slivar.