Dvočlana uprava Darkoma napunila je godinu dana upravljanja na taj za Daruvar, nov način. U tom razdoblju nova je Uprava uvela čitav niz novina vezanih uz poslovanje koje nisu uvijek naišle na odobravanje zaposlenika, a izazivale su i mnogobrojne komentare građana. No, rezultati govore da je Darkom nakon financijskih poteškoća, gubitaka koji su bilježila pojedina poduzeća, a koje je imao prijašnjih godina, prošlu godinu zaključio s pozitivnih rezultatom, s dobiti u sva tri svoja poduzeća.

Ništa nije kasnilo

– Dolaskom nove Uprave mi smo u poduzeću zatekli jednu veliku nekoordinaciju između pojedinih radnih jedinca i naših poduzeća. Nadalje, nije se znala odgovornost pojedinih rukovoditelja. Da bi uveli red, da budemo pravedni te da možemo na najbolji način procijeniti stručnost i sposobnost od majstora do ostalih zaposlenika, uočili smo da moramo uvesti informatizaciju tvrtke. Otpora je bilo oko uvođenja elektronske evidencije ulaska u poduzeće, video nadzora, a zabranili smo i parkiranje privatnih automobila zaposlenika u krug tvrtke. Uveden je i satelitski nadzor vozila, da vidimo gdje se i u kojem trenutku nalaze naši timovi – kazao je Robert Marinić, predsjednik Uprave Darkoma. Sve to pridonijelo je tome da su timovi za intervencije brži i efikasniji, smanjili su se troškovi goriva, a znatno se podigla i operativnost, dodao je član Uprave Damir Lneniček te dodao da je u informatizaciju uloženo oko milijun kuna vlastitih sredstava iz tekućeg poslovanja, nabavljeni su i novi strojevi, redovno su isplaćivane plaće, ništa u poduzeću vezano uz obveze prema zaposlenicima i dobavljačima nije kasnilo.
– Ono što su građani prošle godine uočili uniformiranost je zaposlenika, brza intervencija te angažiranost na provedbi projekata koja je uključivala rad vikendom, te do kasnih popodnevnih sati, što ranije nije bila praksa te tvrtke. Rezultat pozitivnog poslovanja tražio je povećanu operativnost u radu, a koja je tražila i zapošljavanje novih ljudi. Ove godine ćemo podići tu razinu, a vezano uz moguće komentare oko zapošljavanja, mogu reći da će njih biti još, budući da planiramo uvesti i prodaju struje. To sve traži dodatan angažman i dok ova Uprava stoji iza ovih rezultata mi možemo reći da ćemo odgovarati i za ljude koje smo zaposlili – pojasnio je Marinić.

Tržišna utakmica

Darkom trenutno zapošljava 111 osoba, a tijekom ljetnih mjeseci i pojačanih radova na održavanju zelenih površina, taj broj raste za određeni broj sezonskih radnika.
– Nadam se da će novih zapošljavanja biti više jer će nam se dogoditi da u novoj tržišnoj utakmici mi moramo biti spremni odgovoriti na izazove, kako bi mogli uslugom zadovoljiti i zadržati sve naše korisnike usluga. Moramo dodati da zbog izrečenih opomena nitko nije dobio otkaz, no oni koji su pokazali veću angažiranost, sukladno našim mogućnostima dobili su adekvatnu stimulaciju – pojasnio je upravljački dvojac Lneniček i Marinić.