Udruga izviđača u Bjelovaru postoji već dugi niz godina. Udruga je članica Saveza izviđača Hrvatske, a cilj im je naučiti djecu i mlade živjeti i djelovati u harmoniji s prirodom te razvijati kreativnost, znanje i vještine djece kao glavni preduvjet njihovog međusobnog razumijevanja. Ono što je najveća prednost učlanjivanja u udrugu jest izviđački program koji pruža odgovor na probleme današnjice ciljajući upravo na najproblematičnije dobne kategorije djece i mladih. Takvim pristupom i radom, svojom otvorenošću i primanjem svih koji imaju želju, pružaju mladima mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Također se mogu pohvaliti da od 2007. godine sudjeluju u projektu MUP-a PU Bjelovar u sklopu akcije prevencije ovisnosti i da građanima svake godine od osnutka udruge donose Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, ljubavi i tolerancije, što im je ujedno jedna od zimskih aktivnosti uz zimovanje u Fužinama. Zimovanje, kao i drugi susreti im donose određena “zvanja” koja primaju nakon što izvrše zadane dužnosti, a ove godine stekli su naziv domaćina i jetija.

– Zimovanje i svaka druga aktivnost kod izviđača djecu uči kako jači mora štititi slabijeg, tako da mi ni u jednom trenu ne odvajamo najstarije od najmlađih, dapače, i oni se samoinicijativno druže i pomažu jedni drugima – objašnjava Ksenija Rupčić, učiteljica u osnovnoj školi, ali i voditeljica poletaraca izviđača. Dodaje kako će ove godine, čim dođe proljeće, imati standardne aktivnosti u Lugu i na Planinarcu, gdje će ići pješice i podizati šatore i slično.
– Sudjelovat ćemo s planinarima u njihovoj akciji “Pozdrav Bilogori”, zatim nas čekaju proljetne igre poletaraca i ljetni sadržaj koji će biti iznimno bogat – zaključila je Rupčić.