Dimnjačarske cijene lete u nebo! Otprilike takvi naslovi ovih se dana mogu pročitati u dnevnim tiskovinama i internetskim portalima, a to uvelike zabrinjava građane koji strahuju od još jednog udara na kućni budžet. Najveće povećanje cijena, do čak pet puta, najavili su dimnjačari koji rade na području Zagreba, a trebaju li Bjelovarčani također strahovati od drastičnog povećanja cijena, otkrio je Zdravko Janković, vlasnik dimnjačarskog obrta koji ima koncesiju nad četvrtinom gradskih dimnjaka.
Povećanje tek iduće sezone
-Istina je da kolege i ja intenzivno razmišljamo o povećanju cijena dimnjačarskih usluga na području Bjelovara. Postojeće cijene se nisu mijenjale godinama i takvo stanje za nas je neodrživo. Naši troškovi rastu gotovo iz dana u dan i jednostavno moramo povećati cijene kako bi pokrili troškove poslovanja–kaže Janković, te uvjerava kako se građani ne moraju bojati kako će cijene podići kao što to, primjerice, planiraju učiniti njegovi kolege iz Zagreba.
-Građani zbilja ne moraju strahovati od velikog povećanja cijena. Cijena čišćenja dimnjaka na kruta goriva u ovom trenutku iznosi 25, a cijena čišćenja dimnjaka spojenog na centralno grijanje iznosi 35 kuna. Ako ćemo dizati cijene, to će biti za najviše pet kuna. No, povećanje se neće i ne može dogoditi prije iduće sezone grijanja. Nakon što se usaglasim s kolegama oko cijene, taj zahtjev teba odobriti Udruga potrošača, a potom i Gradsko vijeće Grada Bjelovara. To je procedura koja će potrajati–kaže Janković.
Izbjegavaju dimnjačare
No, ako se uzme u obzir da dimnjake treba čistiti nekoliko puta godišnje, onda bi se povećanje cijena zaista moglo odraziti na kućni budžet, a to bi u konačnici moglo dovesti do izbjegavanja dimnjačarskih usluga.
-Dimnjake koji su spojeni na peći na kruta goriva radi sigurnosti treba čistiti četiri puta godišnje, a čak i pet puta u slučaju da peć radi tijekom cijele godine. Slična situacija je i s dimnjacima priključenima na centralno grijanje. Te dimovodne kanale potrebno je čistiti dva puta, a ako se loži svih 12 mjeseci, čak i tri puta godišnje. Još uvijek ima onih građana koji nas onemogućuju do obavimo svoj posao. Primjerice, unazad mjesec dana sam pet građana moram prijaviti komunalnom redaru jer me nisu pustili u kuću. Naravno, za to će platiti kaznu–kaže Janković.